ЗлободневноРегионалниСамоков

Село Ярлово е на воден режим заради отклонение към Перник

Анна Манова

За недостиг на водата в село Ярлово алармираха местни жители. В национален ефир те споделиха за проблемите, които не са от днес, но с времето вместо да се намира най-правилното решение, те се задълбочават.

Над 1000 къщи в Ярлово остават без вода, а преминаващата през селото река „Палакария“ пресъхва. Причината е направеното отклонение към язовир „Студена“. В момента пернишкият язовир е 80% пълен, за сметка на ярловци, които се намират във воден режим.

Обикновено по това време на годината дебитът на вода трябва да е значително по-голям, но в момента капацитетът не е достатъчен за нуждите на хората от селото.

По думите на кмета на Ярлово Васил Миленков четири водоизточника са хванати към Перник, а главните източници към селото са затворени напълно. Каналът не е ремонтирам 20 години. Основен проблем на жителите е питейната вода, по думите им те са на режим вече 15 години. А старите водоизточници са пресъхнали.

Според местните жители река „Палакария“ в момента е три пъти по-малко в сравнение за същия период миналата година. Кметът на Самоков е сезирал Министерството на околната среда и водите. Институциите са запознати с проблема. Остава той да бъде разрешен между ВиК дружествата, това е становището от страна на МОСВ.

Related Articles

One Comment

  1. Аз съм човекът заради когото се случи този репортаж . Как може еко министерството да прехвърля проблема на ВиК тата тук говорим за идваща еко катастрофа и трябва да е в техният ресор или трябва да чакаме всичко да пресъхне и всички твари в тази река да загинат и тогава ще кажат да вече проблема е при нас . До колкото си спомням в закона пише ,че всички природни богатства са ДЪРЖАВНА собственост е как тогава ВиК ще разполага с тези ресурси . Днес излъчиха само част от това което говорихме там жалко ,че хората не могат да чуят всички проблеми .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close