Седмицата

Село Рельово с нови придобивки

Анна Манова

relyowo

За да се развива едно малко населено място са необходими няколко предпоставки, като основната е желание и добро ръководство. Точно по този начин стоят нещата и в селските региони. За да е „живо” едно село е необходимо в него да има хора, малки деца, да развива просветна и културна дейност, да се облагородява периодично, нивите да не запустяват, глъчката в него да не загива. Така стоят нещата със селата от Самоковско. А кметовете са хората, които трябва да поддържат малкото населено място приветливо както за живеещите в него, така и за гостите му.

relyowo4

През последните няколко месеца в село Рельово се усеща нов поглед върху развитието му и най-важното желание нещата не просто да са обещания по време на избори и дим след това, а подплатени с действия. Новият кмет Йордан Клещанов си е поставил за цел с минимум средства и максимум желание, селото да върви – макар и с бавни стъпки- към своето развитие. Една от първите задачи, която напористият кмет си беше поставил е ремонт на средния крак на моста, намиращ се над р. Палакария. „Поради корозията кракът на моста се беше превърнал в заострена част, подобно на молив. Необходим беше наложителен ремонт. Написах няколко писма до АПИ и те се отзоваха. Сега съм се отнесъл към Община Самоков имам уверението, че ще се подмени част от водопровода и ще бъде направено асфалтиране на необходимите места. Поставих и още една спирка в селото. Имам желание село Рельово да се развива”, обясни кметът Клещанов.

Освен тези наложителни неща е обновена залата на НЧ „Надежда”, която преди това беше в окаяно и запустяло състояние. Читалището е с около 90-годишна история. Подменени бяха столовете, освежено помещението и оправена сцената, направен беше санитарен възел. И дори може да се похвали в една прожекция на български филм. В кметството също бяха направени ремонтни дейности  и е прекарана вода, направен е санитарен възел и там. Изграден е и навес над черквата в селото. Почистена беше реката от отпадъци и клони.

relyowo3

Друго, което планира Клещанов като част от своята дейност и отношение към родното село, е направата на парк за отдих, който ще се намира зад центъра. „Кандидатствах по програма ПУДОС, но не ни одобриха и затова реших сам да опитам. Без средства и със собствени усилия искам  да направя място за отдих. Желанието ми е да сложа пейки, жив плет, да се облагороди. Да покажа, че по-важно е желанието от средствата”, обясни Клещанов.

Последните придобивки, свързани със село Рельово, са изградена една чешма и възобновена още една 25-годишна чешма, дарена от Луховия род.

relyowo2

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close