Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Село Драгушиново ще празнува на 25 август

„Самоков 365”

Традиционният събор в село Драгушиново ще бъде на 25 август /събота/ и е посветен на големия православен християнски празник – Успение Богородично. Организатори на събитието са кметството, черковното настоятелство на храм „Св. Теодор Тирон” и читалището в селото.

Няма как да има събор и на него да не присъства курбанът. Неговото приготвяне започва ден по-рано в черквата „Св. Теодор Трион”. Организаторите призовават всеки, който има желание да се включи с каквото може. Според народните схващания всеки, който участва в приготвянето на вкусната гозба, ще се радва на берекет и успех във всяко едно житейско начинание през цялата година.

Курбанът ще бъде раздаден на 25 август в 12:00 часа в черквата. А преди това отец Петър ще го освети за здраве. Смята се, че който хапне от курбана ще бъде здрав през цялата година. Празненствата в съботния ден ще продължат в 16:30 часа пред кметството със специално подготвена програма. В нея ще се включат народната певица Елена Стрехина и поп-фолк изпълнителката Анжелика. Веселието ще продължи на мегдана в Драгушиново с участието на женския и мъжкия самодейни певчески състави към читалището в селото, и гости от региона.

Организаторите канят всички да споделят празничния ден – да хапнат вкусен курбан и да се повеселят.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close