Седмицата

Селата без европейски пари до средата на годината

kmetovete„Не сме от различни страни на стената” – с тези встъпителни думи на Владимир Георгиев започна първата за годината среща с кметовете на селата. На нея бяха обсъдени финансовите параметри за 2014. Според градоначалника следващите няколко месеца ще са доста трудни за общината. Поне до средата на годината едва ли ще има отворени европейски програми, по които ще може да се кандидатства. Общините натрупаха значителен опит за усвояване на средства, което поражда изключително голяма конкуренция. Надеждите са да се запази досегашното положение и Самоков да подава проекти, както по ОП „Регионално развитие” с новото име „Региони в растеж”, така и по Програмата за развитие на селските райони. Като успешни примери за реализирани благоустройствени мероприятия, в резултат на спечелено външно финансиране, могат да се посочат Доспей и Белчин. Сега предстои нова битка – за училищата и читалищата, които създават усещане за живот в малките населени места. Вече ви съобщихме, че се осигурява възможност на читалищата да кандидатстват по различни проекти като самостоятелни юридически лица. Щатът за настоящата година е увеличен с 5 бройки и половина и надеждите са това да доведе до подобряване на работата в културните учреждения.

Не се предвижда повишаване на представителните разходи, за събори и т.н., които ще запазят досегашния си размер. Амбициозната задача, която общинското ръководство си поставя при изработването на бюджета е увеличаване на приходите без да се намаляват средствата за асфалтиране, текущи разходи, ВиК и др. Очаква се голяма част от постъпленията да дойдат от данъци. Това беше и едно от условията при срещата с кметовете и кметските наместници – да се постигне максимална събираемост. Остават в сила наложените ограничения длъжниците да нямат право да ползват услугите, предоставяни от Община Самоков.

Акцент беше поставен и върху хората, работещи по програми за заетост. На тях се разчита много, за да се подобри чистотата и благоустройствените дейности в малките населени места. Най-вероятно обаче те ще са в намален състав в сравнение с досегашните бройки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close