Слайд категория

Сезонната заетост излиза на светло

Sezonni-rabotnici Sezonna-zaetost Обтегнатата икономическа обстановка предполага нови мерки за справяне със сложната ситуация. Поредното нововъведение набира скорост.Ако безработен се хване на сезонна работа, да не губи правото си на обезщетение и да продължи да получава поне част от парите от бюрото по труда, предлага Асоциацията на индустриалния капитал.

“Идеята е да се регламентира по-гъвкаво този труд и хората, заети само няколко месеца в годината, да излязат на светло”, обяснява шефът на организацията Васил Велев. По думите му в момента голяма част отсезонните работници предпочитат да не подписват договори с работодателя си, за да не загубят правото си на обезщетение. Един от вариантите е по време на сезонната си заетост човек да получава половината от сумата за безработица.

“Това едновременно ще изсветли цели сектори и ще намали разходите на държавата за обезщетения за безработица”, добавя Велев.

Така и хората от малцинствата, които най-често биват наемани като общи работници без договори, ще бъдат мотивирани да полагат регламентиран труд и да взимат повече пари, вместо да им плащат суми под официално обявените прагове.

Като цяло сезонната заетост е главно в туризма, строителството, селското стопанство и др. и в нея са ангажирани главно хора без постоянни доходи. Макар че в тези сектори заплащането е по-ниско, търсенето на работа е голямо.

От Асоциацията настояват ТЕЛК-овете за работна инвалидност да преминат към НОИ, а освен това да се въведат ежегодни прегледи на лицата в трудоспособна възраст с над 50% инвалидност. Целта е да наложи по-строг контрол върху експертизата на работоспособността и по-специално към определянето на инвалидността.

В момента тази дейност се извършва от комисии в системата на здравеопазването и единствено те могат да издават заключения за степента на инвалидност.

Едва ли е тайна за някого, че сегашната система на медицинско освидетелстване е пропита от корупция. Периодично избухващите скандали за фалшиви експертизи и разкритите схеми потвърждават това. Не може да се каже със сигурност доколко готвените промени могат да стопират и предотвратят тази порочна практика.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close