ОбществоРегионалниСамоков

Седмокласници от СУ „Отец Паисий” с поздрав по повод 6 май

Анна Манова

Седмокласниците от СУ „Отец Паисий” изготвиха клип, с който виртуално отправиха своя поздрав по повод големия християнски празник Гергьовден.

Учениците от седмите класове, под ръководството на класните си ръководители Александра Ганджулова и Елка Конакчийска, подготвиха клип в учебната си платформа, посветен на 6 май. По този начин те показаха, че умело съчетават учене и креативност, като дадоха свобода на своя творчески потенциал.

Ели Мишева и Йордан Трифонов подготвят клипа, с който поздравяват своите преподаватели, родители, съученици и приятели. В него те припомнят детайли от живота и делото на Св. Георги – историческа личност, родена в Кападокия. Съученичката им Мария Ръкльова разказа легендата, според която той получава прозвището „победоносец” – побеждавайки огромен змей, опустошавал земите край Бейрут.

Св. Георги е изобразяван на бял кон, държащ в ръцете си копие, възприеман е като идеалния воин – християнин и змеебоец. Виктория Рогачева допълва за значението на 6 май –  Ден на храбростта и Ден на българската армия. Това е един от най-големите и обичани български празници, предвещаващ идващото лято и свързан с новата стопанска година. А името Георги е сред най-често срещаните мъжки имена. Учениците припомнят и за обичаите на този ден с подготвяне на трапеза, включваща освен агнешно и обреден хляб, пресен лук, чесън и вино. Ястията се прекадяват. Връзват се люлки, а на някои места се смята, че росата на този ден има особено благоденствие и носи здраве. Към клипа имаше и картичка, нарисувана от Сияна Стойчева, а на финала – поздрав към всички именици.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close