Политика

Седми квартал гласува

Анелия Балабанова

Анна Манова

komisiq

Дните на изборите продължават. Винаги е интересно да се проследи един специфичен вот, който обикновено сме свидетели как се търгува по избори. Цената на гласа варира от кебапче до някаква банкнота, спрямо важността на изборите. Този електорат винаги е много ухажван и  се е доказал като твърд в годините, и дори необразован и непознаващ числата, все пак упражнява правото си глас в изборния ден. Изборите за президент определено не са така вълнуващи по места, както са кметските, но все пак. Екипът ни си направи труда да провери как става гласуването в ромските секции 33, 34, 35 в НУ „Петър Берон”.

Към обяд имаше оживление и в трите секции, особено в 33-та, която е и най-многобройна. Макар да ни гледаха с малка почуда какви сме и защо сме там, все пак проблеми с влизането и с разговарянето с хората нямахме. Самите те искаха да се изказват по политически теми, а и по други, които ги вълнуват – все пак им се отдала възможност да си „изказват положението”.

komisiq-1

 

 

 

 

 

 

 

 

„Изборният ден стартира съвсем нормално в 7:00 часа. До този момент гласуването протича спокойно, като се усеща по-слаба избирателна активност спрямо миналата неделя. На 6 ноември по това време бяха гласували над 100 души, а към момента са около 60-70. Дължи се, според мен, на това че на хората им писна от избори, отегчиха се. А и тези секции са такива, че доста от хората работят и неделя, а други са на църква. Очакваме по-висока избирателна активност следобед”, обясни пред в. „Самоков 365” председателят на 35-та секционна комисия Александър Асенов. От другите две секции споделиха, че е имало желаещи да гласуват още преди отварянето на самите секции.

Като член на секционна комисия в училището откриваме и Веселина Василева, позната повече като любимата внучка на народния представител Александър Методиев – Сали. Тя в момента е студентка в СУ „Климент Охридски”, специалност „Политология”. Съвсем уверено тя върви по стъпките на своя дядо. „Дядо ми е най-щастлив, че уча точно това. Кръвта вода не става”, сподели Весето.  За нея това са втори избори, след местните. Питаме я от позицията на млад човек как вижда нещата, гласувала ли е и какво я провокира. „Гласувам, защото вярвам в промяната и в по-доброто бъдеще. Искам да се случват хубави неща. Важно е да има работа и добро образование и за ромите. Аз лично искам да се реализирам в страната си, а не в чужбина, дори в родния си град. Личен избор е дали да останеш тук или да си тръгнеш от България. Силно вярвам в промяната, на която двигател трябва  да сме именно ние, младите хора”, обясни Веселина Василева. veseto

Идеята ни беше да проследим нагласите на избирателите в тези секции, голяма част от тях са пуснали вота си за единия от двамата претенденти за президентския стол. Подбрахме ги на случаен принцип и различна възраст. Всички те искат промяната, но не вярват истински в нея. Срещаме Надежда Дунавска, която се оказва колоритен събеседник на 60 години и това са едни от малкото избори на които гласува. „Бях за Желев, но когато почина много псувах. Не се продавам за кюфтета и 20 лв. На тези години ходя и работя като чистачка. Знам да чета и пиша, завършила съм 7 клас. Гласувах за нов живот и вярвам в Бога. Той вътрешно ми говори, че ще се оправят нещата. В живота си съм видяла много чудеса и вярвам в тях”.

Ани Славкова, на 21 години, гласува за пореден път и тя обясни, че причината да гласува е: „Защото всички роднини го правят”. В разговори извън диктофон се очерта тенденцията, че повечето хора от тези секции чувстват гласуването като дълг, нещо което задължително трябва да направят. „Гласувах и миналата седмица и сега също, защото мисля, че трябва. Не вярвам обаче, че нещо ще се промени, толкова години не се е”, обясни 28-годишният Алекс Боянов.

Друго, което нашите събеседници обясниха е, че този път не е имало раздаване на храни и пари за изборите. Не ни остава нищо друго освен да вярваме, че са гласували доброволно и по съвест за предпочитания от тях кандидат.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close