Култура

„Седмица на изкуствата” – Боровец 2017 приключи с наградени самоковци в почти всички категории

Анна Манова

От 15 до 22 май в Боровец се състоя „Седмица на изкуствата” 2017. Събитието се провежда за първи път под тази форма и е определено от организаторите като естествено продължение на петте издания на Международния конкурс за камерна музика, провеждан в градовете Своге и Самоков. Организатор на мащабното събитие е Сдружение „Рила – 2011”, с председател Ясен Чуруков и артистичен директор доц. д-р Жан Гологанов. Мероприятието беше подкрепено от кмета Владимир Георгиев и зам.-кмета Люба Кленова. А домакин беше х-л „Самоков” в к.к Боровец.

Основната идея на форума, който беше средище на няколко вида изкуства, е да има почва за развитие на едно място на туризъм и култура. Това е тема, която многократно е била засягана, но рядко се достига до конкретни действия. Също изключително рядко на едно място могат да се съберат основните педагогически институти, които всъщност да бъдат двигател на едно подобно събитие. В това отношение подкрепа са оказали СУ „Св. Климент Охридски”, Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, ЮЗУ „Неофит Рилски” и НБУ.

Форумът „Седмица на изкуствата” 2017 протече в две направления – фестивално и конкурсно начало. А жури бяха изявени имена от музикалната и педагогическа сфера.

„Структурата на „Седмица на изкуствата” 2017 протече в две направления – конкурсно и фестивално начало. По времето на тази седмица на едно място съжителстваха танцовото изкуство и музиката, които са доста близки едно до друго, изобразителното изкуство, а за следващата година искаме да видим театърът как ще вземе участие. Също така обмисляме и включване на илюзионисти и цирково изкуство. Трудността при организирането на подобен тип събития идва от едновременното съчетание на всичките тези видове изкуства. Ето защо може да се помисли за стратегия за простиране във времето”, поясни доц. д-р Жан Гологанов. Идеята на организаторите е фестивалът да се превърне в традиция и Община Самоков, по-конкретно Боровец, да се превърнат в културен център на Софийска област. Да бъде притегателно място за всички любители на различните видове изкуства.

Самото официално откриване на „Седмица на културата” се състоя на 20 май, /събота/ от 12:00 часа в зала „България” на х-л „Самоков”. Като участниците бяха разделени в няколко възрастови групи. Най-малката възрастова група беше от 4-12- годишна възраст. Следва 12-18 години и от 18 до пенсионерска възраст. Организаторите подчертаха, че са приятно изненадани от посрещането и от броя на участниците във форума.

„Изключително сполучливо начало. Всички наши колеги бяха изумени как ни е дошло на ум да съберем на едно място много изкуства. Определиха начинанието ни като глобализъм. Около 342 души общо взеха участие в „Седмица на културата”. Изключително сме доволни от материалната база, от доброжелателността, с която бяхме посрещнати, от получената подкрепа от кмета Владимир Георгиев и зам.- кмета Люба Кленова. Видяхме положителната нагласа към един подобен форум и желанието ни е повече хора да излизат от родните си места и да отидат на Боровец”, подчерта председателят на Сдружение „Рила – 2011” Ясен Чуруков. За пореден път той защити тезата си, че подобен тип събития трябва да се случват в Боровец. Що се отнася до самоковските участници в програмата голямо впечатление са направили ДВГ „Белчинче”, с ръководител Даниела Георгиева и акордеонистът Мариан Минчев.

А отличените в конкурсната програма са:

Камерни ансамбли и индивидуални изпълнители,  жури с председател проф.Атанас Атанасов:

Първа награда – клавирно дуо Мария- Каролина Койнова и Любов Лазарова студентки в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”  . А в юношеска възраст

първа награда грабна самоковецът  Мариан Минчев – акордеон –ученик в Национално музикално училище „Любомир Пипков”

Музикален фолклор, жури с председател проф.акад.Милчо Василев

Първа награда- Евелин Веселинова –  народно пеене-студентка в Нов български университет

Поп и джаз, жури с председател доц.Етиен Леви

Първа награда – Алекс Иванов – студент в СУ ”Св.Климент Охридски”

Електронна и компютърна музика, жури с председател проф.д-р Симо Лазаров

Първа награда- Юли Анков

Хорово изкуство, жури с председател доц.д-р Георги Петков

Първа награда -Университетски хор фолк-джаз формация при Нов български университет

Отличени от фестивалната програма

Танцово изкуство, жури с председател проф.д-р Даниела Дженева

Първа награда –  Фолклорна танцова формация „Слънце” гр.Ихтиман, а в юношеска възраст

Първото място  е за Фолклорна танцова формация „Рила” гр.Самоков

Музикален фолклор, жури с председател проф.акад.Милчо Василев

Първа награда – Женска фолклорна група, мъжка фолклорна група и Христина Василева – народно пеене – гр. Нови Искър кв.Курило, а в юношеска възраст първа награда е за ДВГ „Белчинче” с.Белчин бани

Специална награда на името на кмета на община Своге г-н Емил Иванов

Роберт Сулпицио – тенор

За изобразително изкуство наградите са:

Първа награда – Георги Драчев – гр.Благоевград

Първа награда – Христо Шапкаров – гр.Благоевград

Първа награда – Михаела Вукова – гр.Самоков

 Премирани участници са:

Ученици от класа на преподавател Диана Недева при НУК Горна баня

Ученици от класа на преподавател Полина Петрова от школата при „Двореца на щастието”

В раздел Изобразително изкуство първа награда – Михаела Вукова, втора награда -Стефания Зашева, трета награда – Норман Гълъбов

В раздел Танцово изкуство – втора награда – танцова формация “Кати денс”, ДЮТА “Рила”, танцова формация”Фейър плей”, танцов състав “Росица” и “Паликарийче”

Уточнява се все още мястото на връчването на грамотите и наградите на отличените от фестивала „Седмица на изкуствата” Боровец 2017, най-вероятно това ще стане в Областната администрация, с оглед на това събитието да придобие по-голяма мащабност от следващото си издание.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close