ОбществоРегионалниСамоков

Седмица на българските празници и обичаи в ДГ „Детелина”

„Самоков 365“

В  ДГ „Детелина” се проведе Седмица на българските народни празници и обичаи. Тя бе замислена предварително в годишния план и се проведе като тематична проверка на всички педагогически специалисти на детското заведение. Целта й бе  да се проверят компетентностите  на всеки един от  преподавателите, успеваемостта на децата, използват ли се интерактивни методи и похвати, работи ли се с креативна мисъл, целенасоченост  и  хъс  като за всичко това се следеше и оценяваше от директора г-жа Илка Динева и  се конферира  на Педагогическия съвет.

Участие взеха всички групи от централната детска градина и филиала в село Райово. Децата и техните учители представиха разнообразие от Коледни и Новогодишни празници: Бъдни вечер, Коледуване, Сурвакари, Сирни Заговезни, Седянка с моми и момци,  сценки  – „Хитър Петър”, „Дядо вади ряпа” и други. Децата бяха „пренесени” във времето на своите баби и дядовци, в детството на своите родители с амкането на халвата, с вземането на прошка от близките ни хора, с месенето на обредните хлябове и колачета, с приготвянето на вкусни гозби и различни дарове. Коледарите и сурвакарите наричаха за здраве и плодородие в  семействата, момците и момите на седянката се надпяваха и надиграваха с кръшни хора и  ръченици, надговаряха се със скороговорки, гатанки, притчи и остроумици като всички бяха облечени празнично с традиционни български носии.

Така целият екип на ДГ „Детелина” успя да създаде за децата  една празнична творческа атмосфера и да ги подготви за идните празници и обичаи. Проверката мина отлично и всички преподаватели бяха оценени високо за своя труд, проявено желание за творчество, работа, усъвършенстване и работа в екип и най- важното – за любовта си към децата, своята професия и възпитаване във всичко българско.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close