ОбществоРегионални

Седем села кандидатстват за реализиране на дребномащабни мерки пред ПУДООС

Самоков 365

За поредна година Министерството на околната среда и водите обяви официалния старт на националната кампания „За чиста околна среда“, в която общини, кметства, училища и детски градини могат да участват с проекти за озеленяване, изграждан на детски площадки, зони за отдих и други. Крайният срок бе 2 март. Проектите към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ включват дребномащабни марки на стойност до 10 хил. лв., като основно се изразяват в направа на детски площадки и благоустрояване на градинки.

Три села – Доспей, Рельово и Горни Окол, кандидатстват за изграждане на детски площадки. В село Алино проектът предвижда изграждане на кът за отдих с чешмичка. Проектът на село Продановци предвижда закупуване и монтаж на спортни уреди. По този начин ще се обогатят дейностите и финкционалността на изградената преди две години спортна площадка в селото. Тя разполага с игрище за футбол, баскетбол и волейбол със съответните уреди. Ако се одобри новия проект, ще бъдат монтирани и фитнес уреди. С проект за благоустрояване на района около езерото кандидатства село Гуцал. Езерото се намира в центъра на селото и е една интересна атракция за жителите и гостите му. С благоустройствената дейност обектът ще бъде по-атрактивен и по-посещаем, като ще се превърне в прекрасно място за разходка и отдих. Проект за благоустрояване на пространство е внесен и от село Бели Искър.

Предстои проектите да се оценяват от комисия и да се публикуват одобрените предложения на сайта на МОСВ. При общинските проекти висока оценка ще получат тези, които са свързани с почистване на замърсени площи и облагородяването им, създаване на зони за отдих, ремонт на стари площадки и други. И тук е важно участието на гражданите, чрез полагане на доброволен труд, защото това е гаранция, че по-късно хората ще се грижат за създаденото.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close