Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Седем педагози ще получат награди за принос в образованието

Анна Манова

Седем самоковски педагози ще получат награди за своята професионална работа в системата на предучилищното и училищното образование за 2019 година.

Отличията са разделени в три категории – „Учител на годината”, „Най-успешен млад учител” /до 29 години/ и една цялостна „За принос в образователното дело”. За целта колективите на детските градини и училищата предлагат свои колеги, достойни да получат отличието на базата на показани резултати през изминалата 2018 година. След това кандидатурите се разглеждат от комисия и взетото решение се гласува на ОбС. Тази година сесията на общинските съветници се състоя на 18 април.

Отличието „Учител на годината” е разделено на предучилищен, начален, прогимназиален и гимназиален етап. Тази година няма определена награда в гимназиалния етап. В категория за предучилищно образование е отличена Невенка Радойкова. Радойкова е със 17-годишен трудов стаж, а в момента е старши учител в ДГ „Звънче”, където работи през всичките тези години. Преподавателката по английски език в ОУ „Христо Максимов” Боряна Спасова ще получи награда за „Учител в степен „Начално образование” /1-4 клас/. Мис Спасова, както я наричат учениците й, е със 16 –годишен стаж, по-голямата част от него е в настоящето училище. Тя е инициативен млад човек, който непрекъснато изненадва жителите на града с различни идеи, красиви снимки, творчески украси и инсталации. Колегата й Василка Байтасова е отличена в категорията за прогимназиален етап. Байтасова е преподавател по природни науки в ОУ „Христо Максимов”, а учениците й често са сред първенците в различни състезания по предмета. Преподавателката по музика и ръководител на ДВГ „Медени звънчета” Даниела Георгиева също е сред заслужилите престижното отличие в категорията за прогимназиалния етап. Тази година нейната вокална група отбеляза 25 години от създаването си с тържествен концерт в Читалището. Даниела Георгиева се е доказала като отличен педагог и професионалист, а нейните възпитаници впечатляват с таланта си и с прославянето на самоковския двуглас. Носители са на множество престижни награди от цялата страна. Георгиева има 35-годишен трудов стаж, от тях 31 години са в ОУ „Митр. Авксентий Велешки”.

В категорията за най-млад и доказал се педагог е отличена учителката по математика в ПГ „Константин Фотинов” Ива Шейнова.

Две са преподавателките, които получават награда „За принос в образователното дело”. Учителката по БЕЛ в ПГ „Константин Фотинов” Мария Коеджикова заслужено е отличена за своята дългогодишна работа и отдаденост в професията. Тя има 39-годишен педагогически стаж, като през последните около 5 години, заедно със своите ученици са създатели на гимназиалния вестник „Фотинов 24/7”, който излиза като подлистник веднъж месечно през учебната година към вестник „Самоков 365”. За цялостен принос награда ще бъде връчена и на Виолета Гамалова, която е дългогодишен преподавател по физическо възпитание в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Гамалова има 36-годишен трудов стаж, от който 23 години в настоящето училище.

Наградите ще бъдат връчени тържествено навръх Деня на славянската писменост и култура – 24 май.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close