РегионалниСамоковСпорт

Седем медала и една купа за ски скачачите от ОТП на Държавното първенство в  Полша

„Самоков 365“

Страхотен успех и отлични резултати показаха самоковските ски скачачи от отбора на ОТП на провелото се преди дни Държавно зимно първество в Закопане, Полша /17-18 март/. Състезателите на треньора Георги Жарков успяха да спечелят седем медала и една купа. Те се състезаваха на  70-метрова и 45-метрова шанца в новооткрития комплекс, отворен през 2021 година. Той е модерен центът, разполагащ с четири шанци с най-различни размери. На същото място се проведе Световното първенство за юноши тази година.

В категория U12 /момчета/ на първа позиция се класира състезателят от ОТП Цветан Тонев, следван от Мартин Христов и Данаил Павлович – и двамата са от „Бояна тийм“. При помичетата в същата категория на второ място остана самоковската скачачка Ива Карадимова, надпреварена от Никол Найденова /„Бояна тийм“/.

Републиканската титла при U15 /момчета/ грабна местният състезател Симеон Николов, следван от Алек Фишев /„Бояна тийм“/. Третата позиция е отново за отбора на ОТП в лицето на Ивайло Димитров.

При U15 /момичета/ републиканска шампионка за зимния етап е Божидара Бакова от „Бояна тийм“, второ място – Весела Карадимова – ОТП и трето място – Виктория Кръстанова – отново ОТП. При голямата възрастова група U18 републикански шампион е Николай Колев.

В отборното миксирано първенство купата я грабна отново ОТП в състав Симеон Николов и Весела Карадимова.

„Децата са много талантливи. От толкова малък подбор може да изкараме много добри скачачи. Истината е, че липсва както инфраструктура, така и условия за цялостна тренировка. Налага се да си плащаме, за да тренираме в зала. Това е още един ангажимент за родителите. Отделен остава въпросът за трудния набор на деца, желаещи да стават ски скачачи. Една от причините е, че се счита за опасен спорт“, сподели треньорът Жарков.

Проблемът с инфраструктурата и липса на адекватни условия за зимните спортове е въпрос, разискван от години. Но реална промяна няма. Както подчерта Георги Жарков, местната управа иска да инвестира в спорни съоръжения за масовия спорт и в следствие на това се появяват площадки, беседки и люлки. А децата, които реално носят спорни успехи и за техните треньори остава огорчението и слабата надежда, че нещо някога ще се промени.

„Нека да помислим кой ни е донесъл последно големи спортни отличия. Това е едно име – Влади Зографски. Намирам, че ски скокът е пренебрегван като спорт. Треньорите на малките групи виждат колко е трудно и как ще се получи една дупка от десетина години, в които няма да има кой да представи България никъде“, заключи Жарков.

Трудно е ски скокът да оцелее поради няколко основни фактора, но ако има хора, които имат желание да помогнат финансово на клуба могат да го направят като се свържат с треньора Георги Жарков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close