ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Седем души се лекуват в новосъздаденото Ковид отделение в самоковската болница

„Самоков 365“

Днес се проведе заседание на общинския кризисен щаб във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната. За момента Софийска област не е сред най-засегнатите области,  заразените са по-малко от 40 на 100 хил. души.

Председателят на кризисния щаб д-р Красимира Ковачка докладва функционирането на създаденото Ковид отделение, където в момента се лекуват 7 човека. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването от края на миналата седмица, всички болници трябва да преструктурират отделения, като минимум 10% от общата леглова база да стане за лечение на Ковид 19. Това за нашата болница означава още 50 легла + осем интензивни.

Другото, което бе обсъдено на днешното заседание бе, че ще бъдат засилени проверките от РЗИ и полицията във връзка със спазване на противоепидемичните мерки, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Ще се проверяват автобусите от градския транспорт, хранителните магазини и заведенията за хранене за носене на маска и спазване на дистанция.

За изминалата седмица за община Самоков се отчита значително повишаване на броят на положителните PCR тестове. През август и септември отчетохме значителен спад, но от началото на октомври започна повишаване на броя на диагностицираните. Така за изминалата седмица от 19 октомври до днес с коронавирус инфекция са диагностицирани 29 лица /за сравнение предната седмица те са били 14, а първата седмица на октомври – 7/. Броят на активните лица към тази сутрин е 85, от които 12 са настанени в болница. За съжаление за изминалата седмица има и два смъртни случая, с което починалите от коронавирус на територията на община Самоков от началото на извънредното положение станаха 11.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close