ОбществоРегионалниСамоков

Седем бебета са родени  благодарение на ин витро процедури, финансирани от Община Самоков

„Самоков 365“

През 2018 г. Общински съвет прие Наредба за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За финансиране на ин витро процедури могат да кандидатстват жители на община Самоков, ползващи методите на асистирана репродукция.

Целта е да се стимулира раждането на повече бебета. От приемането на наредбата до момента са удовлетворени четиринадесет молби и са отпуснати средства за провеждане на процедурите, като резултатът е, че за изминалите три години са родени седем бебета.

През 2018 г. е отпусната помощ на две жени и са родени две деца. През 2019 са финансирани три процедури и в резултат на проведените методи за асистирана репродукция е родено едно бебе. През 2020 има 100% успеваемост, като от отпуснатите средства за три процедури са родени три бебета. През миналата година са постъпили и удовлетворени най-голям брой молби – 7 и е родено едно бебе. Подпомагането на ин витро процедурите, чрез отпускане на финансова помощ за провеждането им ,е част от политиката за насърчаване на раждаемостта в община Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close