Общество

Сдружение набра средства за реставрацията на стенопис в храм „Покров на Пресвета Богородица” в Самоков

На благотворителната инициатива откликнаха много фирми и хора с добри сърца

Анелия Балабанова

proektМанастирът “Покров на Пресвета Богородица” е единственият запазен в Самоков  автентичен комплекс от сгради и градини, потънали в тишина и уют. Той е живо свидетелство за духа и атмосферата на възрожденския Самоков. Около 1772 г. в града пристигнала Баба Фота, която е приела монашество в Украйна и подарила имотите си на Рилския манастир. (Неин внук е Константин Фотинов – възрожденец-просветител, родоначалник на българския периодичен печат). Още с пристигането си Баба Фота обединила малобройната девическа общност и до смъртта ѝ през 1844 г. e била игуменка на светата обител. От създаването си женският метох e станал средище на духовност и просвета. В средата на ХІХ в. там вече живеели около 100 монахини и послушнички.

Съборната църква, осветена през 1839 г. представлява трикорабна базилика, разделена от два реда колони, свързани с арки. Олтарът е с три апсиди, което е рядкост в храмовото строителство през Възраждането, поради сложността на градежа. В притвора на църквата, в куполната част се намира иконопис от Захари Зограф – в средата Иисус Христос Пантократор – Вседържател, а в ъглите – четиримата евангелисти. Над входната врата, към корабната част на църквата, е изобразена Св. Богородица, наречена Крилата и от двете страни са изобразени Св. Йоан Рилски и Св. Стефан, крал Милутин.

Позлатените резби на иконостаса, изразителните царски двери, балдахина над светия престол, някои църковни мебели и стенописи са дело на възрожденски самоковски майстори. Икони за църквата е рисувал Димитър Зограф. В нартекса се намира стенопис на Пресвета Богородица (покровителна), чийто автор според специалистите е Захарий Зограф. Има и икони – дело на неговия баща – Христо Димитров. Други икони от самоковската художествена школа се пазят също в манастира.

Днес манастирът е от национално значение и е част от културното наследство на България. Той е един от 100-те национални  исторически обекта. Той продължава да е действащ манастир и сега, ръководен от игумения Пелагия. Присъединената към комплекса Хаджистамова къща е превърната в магерница. Монахините поддържат кухня за бедни и така продължават традициите на благотворителност.

Проект на сдружение “Здраве-екология-туризъм“ целеше да събере достатъчно средства за реставрацията на стенописа на Захари Зограф. Сдружението съществува от 2002 г.и до момента има реализирани над 8 проекта, главно в сферата на образованието и културата и по-конкретно опазването на културното наследство. Екипът, който осъществява поредната инициатива е в състав Людмила Бързанова, Мила Йорданова, Гиргина Рангочева и Даниела Йорданова. Кампанията „Избери, за да помогнеш за реставрацията на иконописа на Захари Зограф” и да се запази автентичния облик на девическия манастир “Покров на Пресвета Богородицабеше подкрепена от „Райфайзен банк”. Откликнаха много фирми и хора с добри сърца, сред които Крум Тодоров, „Журналови 2008” ЕООД, BRC България ООД, проф. Милева, Розалина Вичева, Емилиян Екзаров, KRM, служители на Райфайзен банк, Емил Гелев, Сия Шехтанова, Диана Папукчиева, WSC, Мария Константинидис. В понеделник средствата за реставрацията на стенописа от Захари Зограф в притвора на манастира бяха предоставени на игумения Пелагия. Тя благодари от името на сестринството за инициативата. „Желаем на Людмила Бързанова, екипа на сдружението и дарителите много здраве, професионални успехи и благоденствие. Да бъдат и занапред все така съпричастни към културните ценности на нашето мило отечество” – добави тя като вид благословия за съпричастността и доброто дело.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close