ОбществоРегионалниСамоков

Сдружение „Към върха” помогнаха на незрящо момче да изкачи „Мусала”

„Самоков 365”

Незрящият Цветан Байданов успя да изкачи връх Мусала. Това стана със съдействието на сдружение „Към върха”. Цветан успя да сбъдне една своя мечта и да усети полъха на вятъра от най-високата точка на Балканите, заедно със своите водачи – планинските спасители и основатели на сдружението Виктория и Захари Недялкови.

Семейство Недялкови се запознават с Цветан и неговата мечта на съвместен лагер с организацията „Пара кидс”. И заедно участват на организиран преход от Боровец до хижа „Мусала”.

Сдружение „Към върха” се стреми чрез дейността си да направи планината достъпна за хора с двигателни проблеми като за първи път реализира изкачването на връх в снежни условия, през зимата, на незрящ човек. Желанието на Цецо е да стигне до върха като преодолее себе си и добави още един печат за 100-те туристически обекти в страната. Изкачването се обмисля много време, обмисля се подходът, през зимата ли да бъде или през лятото, изчакват се подходящи условия. Самото реализиране става в кратък срок, защото условията са добри. Следи се и прогнозата за времето. Първо Цецо се придвижва с моторна шейна от връх Ястребец до хижа Мусала, от там започва и същинското катерене. Цветан е с алпийска седалка и котки, а водачите го осигуряват. Три часа им отнема изкачването в снежната планина. А върхът донася на Цветан така желаното усещане за свобода. Незрящият мъж води активна спортна дейност, а това е поредна негова сбъдната мечта. И поредна благородна инициатива от страна на самоковците Виктория и Недялко Захариеви.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close