Обща категорияОбществоРегионални

Сдружение „Към върха” подариха снежен излет на деца с двигателни затруднения

Анна Манова

Четири деца с двигателни затруднения бяха качени с моторни шейни до хижа „Ловна” в края на месец март. Това е поредната инициатива на сдружение „Към върха”, с която организаторите Виктория и Захари Недялкови, заедно с доброволци, успяват да направят планината достъпна за децата и заедно с това възпитават у тях любовта към природата. Показват им, че няма невъзможни неща, когато някой има желание да ти подаде ръка и да ти покаже нови и непознати до този момент светове.

Идеята за този снежен излет през последните зимни дни за сезона е на Евелина Малинова, която е от София. Тя се свързва със самоковското семейство с желанието да помогнат на едно момиче да види планината отблизо. Виктория и Захари Недялкови на драго сърце се съгласяват и заедно с Евелина организират мероприятието, в което включват още три деца. Така в края на март, след  бърза организация и значителна динамика, те успяват да реализират снежния излет с четирима участници – най-малкият е само на 5 години, а останалите трима на по 14. Към тях се включват над 30 доброволци – предимно семейства с деца. Снежният излет се осъществява в партньорство с парк „Рила” и ПСС отряд – Дупница, които оказват сериозна подкрепа. Осигурени са моторни шейни и  благодарение на тях децата успяват да достигнат до хижа „Ловна” и да прекарат един незабравим ден в игри и разкази за планината и района.

Организаторите Виктория и Захари Недялкови споделиха, че са водени от идеята да накарат децата да усетят близостта до планината, която е била само една химера в сърцата на самите тях и техните близки, да видят красотата на зимата и величието на върховете. „Организацията беше много бърза и премина в рамките на около две седмици. Този път решихме да използваме моторни шейни. Първоначалният ни план беше да използваме лифта на Паничище и да се качим на хижа „Рилските езера”, но силният вятър промени замисъла ни. И преминахме към резервния план – хижа „Ловна”, до където децата бях качени с моторните шейни. За тях това беше атрактивно и различно преживяване. На хижата бяхме подготвили забавления и игри, в които дружно се впуснаха деца и родители. Към екипа имахме и медицинско лице – д-р. Весела Узунова, която е доброволец, планински спасител и съмишленик. За да се случи този зимен излет сме благодарни на всички доброволци, които са се включвали и се включват в организираните от нас инициативи. Благодарим специално на парк „Рила” и техния служител Бойчо Ангелков, който е много сърдечен човек. На ПСС отряд Дупница, които за пореден път с много хъс откликват на идеите ни. Оказаха ни много силна подкрепа. Искаме да изкажем благодарност и на нашите спонсори за това мероприятие – Георги Шопов и фирмата „Тобо груп”, на „Травентурия” и на всички дарители, които ни подкрепят във времето. Не на последно място на всички доброволци, без тях реализацията на подобни идеи не би била възможна. Едните отделят от личните си средства, а другите от времето си”, споделиха пред „Самоков 365” сем. Недялкови.

В началото на март сдружение „Към върха” организираха най-мащабното снежно предизвикателство, което е правено до този момент. В него се включиха над 60 доброволци, които помогнаха на четири деца с двигателни затруднения да се докоснат до величието на връх Мальовица. Захари и Виктория не се отказват да превръщат планината от мечта в реалност за доста деца и със сигурност и занапред ще работят в тази насока.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close