Седмицата

Сдружение “Евромайки” вече и в Самоков

evromaiki2Анна Манова

„Евромайки” намери свой дом и в град Самоков. Няколко жени се събраха в съботния ден /22.11.14 г./ и дадоха началото на сдружението в нашия град. То е учредено като НПО на 27.09.14 година в София, на учредително събрание в НДК. На място в Самоков бяха дошли председателят на „Евромайки” Калина Крумова, заместник-председателят Ернестина Шинова и Ирина Добруджалиева, член на Управителния съвет на сдружението. “Аз се присъединявам към проекта като българка, като европейски гражданин, който познава правата си, като майка, като социално ангажиран човек, като отговорна публична личност, за която каузата в защита на българските майки, на жените с репродуктивни проблеми е пътеката, по която вървя лично и професионално. И ще продължа да го правя, но този път още по-смело заедно с всички вас”, сподели председателят Калина Крумова.

Тези три силни, известни и красиви жени бяха отворени за диалог за проблемите на самоковските майки. Оказва се, че има огромна нужда от подобна неправителствена организация, която да има клон и тук, където жените свободно да разговярат за проблемите си, да обменят опит, умения и да се подкрепят една друга. Само една жена може да разбере друга, само една майка знае какво изживява друга майка.

Основната идея на „Евромайки” е да подкрепи българската жена – онази, която работи, има деца или иска да има, онази жена, която иска да отгледа децата си в България, въпреки всичко, онази непримирима жена, която не спира да задава въпроси и да търси отговори. „В управителния съвет на сдружението сме общо 9 жени – всяка от нас със собствена история и професионалист в своята област. Искаме да покажем на жените, че има други жени като тях, които се борят и искат да зададат същите въпроси като техните и да получат отговори. Калина неоспоримо успява да привлече жените и да им вдъхне доверие, а и не веднъж е показала, че мисли и се интересува от проблемите на жените. Ернестина е изключителна актриса и човек, който ни подкрепи като сдружение”, поясни Ирина Добруджалиева.

До момента подобни клубове има в Димитровград, Шумен, София, Петрич и предстои откриването на още.

„В Самоков открихме за първи път такъв като координатор ще е Биляна Очушка – тя е един прекрасен човек, който ми попадна случайно, но се убедих, че няма по-добър избор от нея. Тепърва ще събираме още жени от града – срещата ни тази събота беше само началото. Искаме да подкрепим жените в града, които искат да гледат децата си в града, искат да останат да работят в Самоков, искат да подобрят средата на децата си, образование, здравеопазване и всичко, от което се вълнуват жените в града. Първият ни голям успех като сдружение беше във вторник, в партньорство с театър “Мелпомена”, които поставиха една прекрасна постановка “Големанов”. Благодарение на всички хора, които си закупиха билетите от сдружение “Евромайки” успяхме да съберем средства за закупуване на кувиоз за неоантологията във Враца. Много сме щастливи, че толкова много хора прегърнаха идеята на „Евромайки”. За „Евромайки” мога да говоря много, понеже за мен отдавна се е превърнало в кауза. Следващото събиране на сдружението ще е в Петрич. Самоков е прекрасен град, който има  проблеми, подобни на повечето такива градове – безработица, образование, здравеопазване и др. Надяваме се с всички жени, които искат да са част от Ссружението да успеем да направим някои неща, за добряване средата на живот в града. Призовавам всички мами, жени, баби от Самоков, които желаят града им да е онова вълшебно място, което искат, да се присъединят към нас”, сподели пред „Самоков 365” Ирина Добруджалиева.

В Самоков трите силни жени – Калина, Ернестина и Ирина, се срещнаха с още такива жени, чиито истории и лични съдби са достойни за филм, както те самите се пошегуваха помежду си. На съботната среща времето беше кратко, за да се разискват всички наболели проблеми, защото никак не е лесно да си жена в България, а още повече майка. Историята и съдбата на координаторката за Самоков Биляна Очушка е пример за това, че професия майка съществува. Тя отглежда в момента три деца, едното си го е родила, едното осиновила и е приемен родител. Истински пример за майка героиня! „Мисля че обединени от една кауза жените могат да направят чудеса. Ако всеки дари от времето, обичта и труда си, чудесата няма да се случват само за Коледа.Нещастието, самотата и бедността не са само по празниците. Трябва да има хора като нас, които са готови целогодишно да подадат ръка, да погалят, да прегърнат”, обясни участието си в сдружението Биляна Очушка.

„Искам да станем сила, която променя съдбата. Да се познаваме помежду си, за да може да си помагаме”, сподели пред присъстващите голямата българска актриса Ернестина Шинова.

Предстоят още срещи на сдружение „Евромайки” в нашия град, за да се оформи едно здраво общество от силни жени, които не се страхуват да задават въпроси, но заедно с това да намират и разрешения на проблемите си.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

One Comment

  1. Евромайки под ръководството на жена, чийто съпруг е войнстващо лице на кампанията срещу забраната за пушене на обществени места и самата тя участва в кампанията срещу Закона за здравето – това е страшна пародия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close