БоровецОбществоРегионални

Сдружение „Боровец 1992” ще се бори за правата и съществуването на „къщичките” в курорта

„Самоков 365”

Темата за „Златния триъгълник” в курорта Боровец не излиза от актуалност. В тази връзка в края на месец септември 2017 г. е създадено местно Сдружение с нестопанска цел „Боровец 1992”, представлявано от Румен Харалампиев в качеството на председател. Той се свърза с редакцията ни по повод обсъждания статут на т.нар. „къщички”/търговски обекти/ на територията на курорта, както и с въпроси към общинското ръководство, относно плановете за застрояване на „Златния триъгълник”.

Поводът за сигнала към нас е последната сесия на ОбС, състояла се на 26 октомври 2017 г., когато отново става дума за тези търговски обекти, които по думите на председателя на ОбС г-жа Силвия Стойчева са назаконни. Според членовете на Сдружението това е тиражиране на неверни твърдения. „Преди известен период от време Общината излезе с идея за направата на нова улична регулация, която по старите планове засягаше част от изградените търговски обекти в Боровец. Тези търговски обекти имат всички необходими документи и разрешителни, юридически издържани. През 1992 година всеки търговски обект е сключил довоговор с Общината. За да бъдат сключени тези договори имаше и съответните изисквания. Едно от тях беше всеки един обект трябва да притежава план, направен от лицензиран архитект. А за да бъде осъществен този проект беше необходимо да с епремине през всички институции – пожарна безопсаност, ВиК, МВР и т.н. Всяко едно съгласуване със съответната институция струваше пари. Спазили сме всички норми и изисквания за построяването на търговските обекти”, категорични са от Сдружението.

През 1992 година всеки един от споменатите обекти е задължен да е сключил договор с Община Самоков. Като срочността на първите договори е 10 години, след това бяха намалени на 5 години. В момента договорите трябва да се подновяват всяка година. По думите на собствениците обектите са изрядни документално и не могат да бъдат определяни като временни.

„Тук желаем да добавим, че обектите нe са временни, както се внушава напоследък. Никъде в регистрите не пише временен търговски обект, а търговски обект. Фактът, че всички ние имаме подписани нови анекси към договорите за наем, ни дава право да отстояваме своите права и да търсим справедливост. В цялата тази сага, имаме моралното право като самоковци, да запазим нашето и да развиваме семеен бизнес, както се прави навсякъде по европейските курорти. Ние се стремим да запазим този вид бизнес и занапред, но сегашната управа има други намерения. Да изчисти тези търговски обекти, да се изсече гората и на мястото да бъдат направени паркинги, молове и други съоръжения. Не им прави чест на нашите управляващи, да извиват ръцете на предприемчивите самоковци, трудили се 25-30 години. Вярно е, че някои наеми се събират трудно, но затова си има и причини. Наемите на земята под обектите са високи и непосилни за повечето търговци, а реалната работа е 3-4 месеца в годината, по време на зимния сезон. Въпреки трудностите, наемателите към момента са лоялни платци към Община Самоков. Постъпленията от наемите на търговските обекти са близо милион на година. Не би било редно, Общината да лиши самоковци от препитание и самата нея от такива постъпления в бюджета”, допълват от Сдружението.

От Сдружението са съгласни с факта, че търговските обекти се нуждаят от облагородяване. Но поясняват, че на собствениците не им се рискува с такива инвестиции, заради краткосрочността на договорите и несигурността дали ще ги има и през следващия сезон.

„На тази база получихме протоколи от Община Самоков, които гласят че наемателите нe са заинтересовани лица и нямат право да възразяват, относно регулацията на курорта. В същия момент получаваме писмо за извършена проверка от страна на Общината и се установява, че обектите се нуждаят от реконструкция, хигиенизиране и подобряване на външния им вид. Веднъж сме незаинтересовани лица, а в последствие получаваме предписания. Ние нямаме необходимата сигурност, за да инвестираме в подобрения и реконструкции. Записани сме в регистрите, като собственици на обекти и тук се появява противоречието, че сме незаинтересовани лица. В централния кадастър в София ние съществуваме и никой не може да го оспори. Бяха ни взети по 6000 лева от собственик, като гаранция за бъдещ период при премахване на обекта и таксите за почистване на терена. Къде отиват тези пари и под каква форма се съхраняват вече 5 години?”, питат от сдружението. В голямата си част собствениците са самоковци и не са случайни хора – бивши спортисти и обществени личности с принос към града.

От „Боровец 1992” твърдят, че до тях е достигнала непотвърдена информация за инвестиционно намерение на Община Самоков за застрояване на мястото, нар. „Златен триъгълник”, чрез теглене на заем в размер на сериозната сума от 100 млн. лева. Според тях с тази сума ще бъдат строени нови сгради и обекти, които ще струват скъпо на данъкоплатеца и ще бъдат връщани десетки години за негова сметка.

„Сезирали сме група от чужди и независими еколози, които ще дойдат да видят за какво унищожение става въпрос. Ние от Сдружение „Боровец 1992” и всички будни самоковци няма да позволим един храст да падне горе и го заявяваме съвсем сериозно и отговорно”, се казва още в становището на Сдружението.

Членовете на Сдружението се интересуват защо продължава да се твърди, че къщичките са незаконни и ако е така защо им се събира наем. И защо ще им бъде налагана санкция за облагородяване, след като не са собственици на терените. Другият въпрос е свързан с това дали Община Самоков наистина има подобно инвестиционно намерение за изтеглянето на заем в размер на 100 милиона лв. за затрояване. По думите им на предизборна среща, преди да спечели първия си управленски мандат лично кметът Вл. Георгиев е поел обещание, че самоковци ще запазят работата си на Боровец и няма да останат без хляб и препитание.

Според новата регулация на курорта Боровец, „къщичките” трябва да бъдат премахнати. От Сдружението твърдят, че ще бъдат организирано гражданско неподчинение  и затваряне на главни пътни артерии в защита на интересите на самоковци.

„И не на последно място искаме да попитаме, кое налага този нов международен инвестиционен план при наличието на готов ПУП, изготвен от архитект Еврев? Защо трябва да бъдат платени нови близо 500 хиляди лева за тази цел?”, се питат в заключение от Сдружението.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close