ОбществоРегионални

Сдружение „Боровец – 1992” направиха дарение от 5100 лева на „МБАЛ-Самоков”

Самоков 365

Членовете на Сдружение „Боровец – 1992” са поредните, които подпомогнаха с дарение дейността на „МБАЛ-Самоков” ЕООД. В понеделник  /13-ти април/ те предадоха лично на управителя д-р К. Ковачка събраната сума от 5 100 лв. Присъстваха Иванка Гълъбова, Димитър Акмаджов и Димитър Мърльов. Над 50 от собствениците на т.нар. къщички и търговски обекти в курорта Боровец се отзоваха на призива за съпричастност. Други отказаха да се включат по различни причини. В крайна сметка една немалка сума от 5 100 лв. беше събрана и преведена по сметката на лечебното заведение. Заедно с останалите материални и финансови постъпления от последните дни ще бъде използвана в борбата с COVID 19. Управителят К. Ковачка изказа своята благодарност. Идеята е болницата да си остане и функционира като многопрофилна. „Предвиждаме инфекциозната част да бъде отделена и по този начин няма да се кръстосват потоците” – обяви тя. До 30-ти юни лечебното заведение е обезпечено с необходимите консумативи. „Още през февруари усетих какво ще се случва и медикаменти, които в момента са в пълен дефицит – азитромицин, ципринол са заредени. Отделно лечебното заведение получи дарение от РЗИ и БЛС, много граждани” – сподели ръководителят на самоковската болница.

Общата стойност на постъпленията е 46 хил. лв. С част от тях ще бъде закупен кръвен газов анализатор на стойност 27 хил. лв., който ще обслужва само инфекциозното отделение. Монтирани са два аспиратора, единият дарение от Делян Пеевски. Към тях ще бъдат прикрепени и монитори и перфузори. Предстои ремонт на клинична лаборатория, за да няма смесване на потоците при наличие на болни с COVID19 . „Хората трябва да са спокойни. Самоковската болница работи. Готови сме за коронавируса с  45 легла – най-много в цялата Софийска област” – увери д-р К. Ковачка. На първо време са разкрити 14 и към тях се насочват всички съмнителни пневмонии . Лечебното заведение работи с Националния център по заразни и паразитни болести, където се разчита на съдействието от страна на д-р Галин Каменов. Направените до момента PSR тестове са безплатни. Радващо е, че от изследваните до момента 34 човека, всички са дари отрицателен резултат. В петък екипът на МБАЛ-Самоков е бил доста притеснен заради болен на диализа с двустранна пневмония. „Изолирахме го на шестия етаж, но тестът се оказа отрицателен” – съобщиха от лечебното заведение.

От болницата отправиха думи на благодарност към дарителите от сдружение „Боровец – 1992”. Те пък увериха, че това е само началото на едно бъдещо ползотворно сътрудничество. Обещаха, че при нужда винаги са готови да се отзоват и с други подобни акции. Залогът е преодоляването на пандемията от коронавирус.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close