Слайд категория

„СВОДНИЦИ“ ОТНОВО НА ВЪРХА

svodnici kavarnaМладежката  театрална студия към Читалище-паметник „Отец Паисий-1859“ достойно  представи театрален  Самоков на  седемнадесетия национален фестивал на любителските театри с международно участие – Каварна-2014 г., като завоюва  първа награда за младежки спектакъл с комедията  „Сводници“  от Иво Сиромахов.

След участието си в международния фестивал на любителските театри „Велко Кънев“ – Тополовград-2014, където завоюва номинации за спектакъл и главна мъжка роля на Анри Хаджийски , „Сводници“ взе участие и в Каварна-2014.

 В необичайното време за театър  11.00 ч на седми юни младите театрали на Самоков успяха да заинтригуват публиката, която с бурни  аплодисменти подкрепи сърцатата игра на младежите, доказвайки, че  в Самоков расте едно талантливо младо театрално поколение.

Журито в състав председател, прекрасната актриса,  сега доцент,  Виолета Гиндева,  известният актьор Филип Трифонов, драматургът на русенския театър Крум Гергицов и режисьорът   на домакините Злати Златев не спестиха похвалите и своето възхищение от играта на младежите, от тяхната всеотдайност и хъс  от драматургията и хореографията на спектакъла.

 „СВОДНИЦИ” е най-новата творба на изявения драматург Иво Сиромахов. Това е една сатирична комедия,  която представлява остра критика на днешните нрави. Заглавието е наистина много интересно. „СВОДНИЦИ” е утопично бягство от баналността на ежедневието в абсурда на илюзиите.

„СВОДНИЦИ” е светлосенчест свят от страшни, симпатични и смешни герои.

„   Иска ни се: 

… да сме известни

… да бъдем супергерои от холивудски екшън;

… да изживяваме романтична любов в дебрите на опасна джунгла;

… да се бием с лошите и винаги да оцеляваме;

… да различаваме Рембранд от Брьогел;

… да пеем и танцуваме като телевизизонни звезди;

… да открием пътя към просветлението и душевната хармония;

… да сме големите хора от малкия екран…

Но обикновено сме просто карикатури от двуизмерен комикс…..“

Младежите доказаха на практика,че може да се репетира нова пиеса и да се играе предишната на фестивали. Това обaче се постига с много труд, с много лишения и с много любов към театъра. Очаква ги премиера на пиесата на Бранислав Нушич „Г-жа министершата“ и още труд и още лишение и още себеотдаване……а можеби ще изиграят отново „Сводници“, но това зависи и от желанието на публиката……….

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close