ЗлободневноРегионалниСамоков

Свикаха областния кризисен щаб във връзка с очакванията за поредна Ковид вълна в началото на септември

„Самоков 365“

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев свика областния кризисен щаб във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров,  която разпорежда на директорите на съответните РЗИ да уведомят през областните управители кризисните щабове за приетия Национален оперативен  план за справяне с пандемията COVID-19.

Директорът на РЗИ – Софийскя област запозна присъстващите с Националния план, който включва начин на работа, провеждане на културно – масови мероприятия,  учебна дейност във връзка с различни степени на заболяемост от COVID-19. Очаква се нарастване на заболелите, като повечето случаи ще бъдат заразени с Делта варианта. Уточнено бе, че мутацията не е опасна за ваксинираните и преболедувалите, поради което  трябва да се убедят повече хора да се ваксинират.

„Във връзка с появата на Делта варианта и в България започва подготовка, за да може ако има четвърта вълна, каквато се очаква към края на август и началото на септември, да бъдат подготвени болниците. Това, което мога да кажа като статистика за момента за София област, е че заболелите са 20 на 100 хил. Ако броят им стане 100 на 100 хиляди ще започнат да работят допълнително освен УМБАЛ „Св. Анна“, болницата в Самоков и тази в Ботевград“, подчерта управителят на МБАЛ – Самоков д-р. Красимира Ковачка. Тя сподели, че личните й наблюдения показват готовност на болниците от страна на консумативи и медикаменти. Но единственото справяне с проблема по думите й е масовата ваксинация.

Към момента УМБАЛ „Св. Анна“ работи с 30 легла. В самоковската болница първоначално ще бъдат открити 7 легла, а в Ботевград – 4. Ако броят на заболелите се увеличи ще се увеличат и болничните легла.  Д-р. Ковачка допълни, че МБАЛ – Самоков ще има възможност да разкрие, ако се наложи, 80 легла, което е 40% от капацитета.

Включването на лечебните заведения ще става поетапно. Болниците в Ботевград, Самоков и Окръжна болница „Св. Ана“ са лечебните заведения в областта, които ще се включат на първи етап. На втори етап ще се включат всички без специализираните лечебни заведение, а на третия, всички лечебни заведения на територията на областта. Изразени бяха мнения относно транспортирането на COVID болни от ЦСМП през първия етап, поради малкото налични екипи на територията на областта.

Директорът на ЦСМП изрази тревога заради малката численост на екипите и предложи да се поиска актуализация на бюджета заради допълнителни парични средства за персонала, който ще полага извънреден труд.

Директори на болници също заявиха, че трябва да се помисли за осигуряване на допълнителни средства за персонала, който ще работи с COVID болни .Според плана кметовете в зависимост от заболеваемостта ще издават заповеди за въвеждане на ограничителни мерки. Всички предложения и мнения, изразени по време на заседанието на кризисния щаб ще бъдат изпратени в Министерство на здравеопазването.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close