Спорт

Светлана Атанасова:”Ще продължим да се борим, колкото и каквото да ни струва това…”

AtanasovaКакъв път извървя клубът по аеробика от създаването си до днес? 
Всяко начало в спорта е трудно и всеобхватно. Изисква много последователност, търпение и поредица от стъпки, които да го изведат на правилния, по-широк път. Три жени сме в Управителния съвет - аз, Гиргина Рангочева и Камелия Асенова. Оказахме се добър екип, който работи в разбирателство и синхрон, в полза на децата от Самоков, с интерес към аеробиката. В началото, в дневника на клуба, бяха вписани над 80 деца на възраст от 4 до 14 години. Организирахме им транспорт от града до Боровец, защото тренираха във фитнес залата на хотел „Самоков”. Както навсякъде, така и в аеробиката намирането на треньор е сериозен проблем. Местни специалисти няма, защото никога не е имало никаква гимнастика на клубно ниво, само на ученическо. Тук популярните спортове са други. Въпреки, че сменихме много наставници и хореографи по различни причини, не се отказахме да вървим напред и постепенно да стигнем до този момент, когато треньори са амбициозните и спечелили изключително много отличия Калоян Калоянов и Диана Борисова. Преглътнахме разочарования, неоснователни упреци, интриги, но и преживяхме много положителни емоции най-вече от това, че правим десетки деца щастливи, чрез аеробиката ги каляваме за трудностите не само на състезателния подиум, но и за живота. 
 
Защо решихте на този спорт да протегнете ръка, има толкова други? 
Част от стратегията за развитие на Спорт и спа центъра на хотел Самоков на тогавашния мениджър Гиргина Рангочева бе учредяване на спортен клуб. Тя вече ме беше свързала с председателя на Съюз по аеробика – България Йорданка Благоева, за да домакинстваме на състезания от вътрешния и международния календар. Условията и офертата, които предложихме бяха приети от нея с възторг, а впоследствие и от всички участници, ръководители на клубове и федерации, треньори и съдии. Потвърждение на думите ми е фактът, че вече толкова години в хотел „Самоков” се провеждат Държавните и Националните първенства на България, кръгове от Световната купа за мъже и жени и Международните турнири за подрастващи. Когато очаровани гледахме изпълненията на състезателите, в нас се зароди идеята  да създадем клуб по аеробика. С оглед на красотата и силата, които внушава този спорт, както и това, че го нямаше в нашия град, аз реших да се включа в неговото учредяване.
 
На какво се дължат успехите, завоювани в последно време? 
На годините работа, на постоянството, на многото часове безвъзмезден труд на Камелия и Гиргина, на средствата, които отделям в полза на аеробиката, на усилията на всички треньори, дали своя принос през тези 7 години и най-вече на правилната спортно-тренировъчна програма на настоящия треньорски тандем, на упоритостта на децата, които се калиха като бойци и изчакаха момента, в който да се намесят в челните класирания и не на последно място, че в повечето случаи срещахме разбиране и подкрепа и от страна на Общината в лицето на кмета - г-н Владимир Георгиев, за което използвм случая да му благодаря.
 
Аеробиката за Вас е...? 
Начин да покажа положителното си отношение и подкрепа на децата от Самоков, избрали аеробиката. Емоция, която не мога да сравня с друга. Избор, който според мен трябва да направят всички хора със сърца и сравнително добър бизнес, защото спортът не може без средствата, които ние отделяме.
 
С какво успявате да задържите децата в залата, далеч от изкушенията на ежедневието? 
Това първо е техен и на семействата им избор. Мисля, че нашите грижи и усърдие бяха оценени от повечето от тях. Много деца, срещайки трудности си отидоха, други разбраха, че не това е техния спорт, непрекъснато идват и ще идват нови. Но ядрото на състезателите с успехи са деца, които са от „раждането” на клуба и пораснаха в него не само като възраст, но и като можене и амбиция, като характери. Сигурна съм, че нашите възпитаници ще печелят не само в спортните надпревари, но и във всичко, с което се захванат! А ние като ръководство, ще продължим да се борим, колкото и каквото да ни струва това… 
 
Защо спортът и парите са две неразривно свързани понятия? 
Дори за квартална площадка са необходими средства. За да упражняваш джогинг, също трябва да си купиш поне екип. За клубните спортове са необходими значителни средства – за зали и игрища, екипи, треньори, състезания… И както има един израз, ако „за някой спорт не трябват пари, значи трябват много пари”. Ако държавната политика е целесъобразна, обърната към масовия спорт и този за високи постижения, за двигателната активност в училищата, ако се дотира от държавата и общините, ако и бизнесът се включи, проблемите и трудностите ще бъдат значително по-малко. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close