БизнесИнтервюЛичностиРегионални

Светлана Атанасова, председател на Съвета по туризъм в Самоков, пред в. „Самоков 365“: „Очакваме снежна зима за скиорите в Боровец и позитивни емоции за туристите, които ще дойдат при нас”

Светлана Атанасова е председател на Съвета по туризъм в Самоков над 15 години. Тя е общински съветник и ръководител на фирми, работещи в сферата на туризма, професионалното обучение и земеделието. Председател е на Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/, член е на Националния съвет по туризъм.

Г-жо Атанасова, пред прага сме на активния туристически сезон. Пред какви предизвикателства сте изправени и с какви очаквания ще го посрещнете?

Като председател на Съвета по туризъм в община Самоков, години наред съм част от развитието на туризма. Нашата община разполага с природни и културни дадености за развитие на всички видове туризъм. Единственият курорт с национално значение на територията на община Самоков и на Софийска област е Боровец. Възникнал е преди повече от 120 години и е популярен за туристи, скиори, планинари и всички, които обичат предизвикателствата на планината. Имаме и други курорти и населени места с привлекателни за туризъм и за релакс условия – Белчин бани, Мальовица, селата от Искровете, Радуил. Предприемчивите жители на селата, като Говедарци, Бели Искър, Мала Черква дават различна визия на населените места и са част от развитието на селския туризъм в България. Всеки аткивен сезон е едно голямо предизвикателство за всички, които работят в сферата на туризма в Боровец и в Самоковско. Надяваме се през зимата да има достътъчно сняг, за да карат ски гостите на Боровец, да имат позитивни емоции. Боровец е бил и остава курортът, който е предпочитан за зимни и екстремни преживявания. Преди седмици стана ясно, че няма да бъде закрита Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Боровец, благодарение на отношението на премиера Бойко Борисов и след приетата декларация от Общински съвет Самоков. Запазването й осигурява необходимият ресурс от пожарна безопасност през зимата в курорта. Хубаво е също, че приключи дейността по проекта за реконструкция на ВиК мрежата в Боровец, чрез подписан договор за финансиране с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДОС/ към Министерство на околната среда и водите. Стойността на проекта е около 2,8 млн.лв. за подмяна на водопровод и довършвене на канализацията за отвеждане на отпадни води.

Преди старта на зимния сезон „Бороспорт“ обяви, че запазва цените на дневните лифт карти.

Както Ви е известно, министър Ангелкова проведе в Боровец среща по повод зимния сезон и представителите на всички институции заявиха своята готовност да се справят с предизвикателствата.

Недостигът на кадри изправи „на нокти” колегите Ви по морето и много от тях бяха принудени да наемат хора от чужбина, за да спасят летния сезон. Вие изправени ли сте пред подобен проблем?

Естествено, това е национален проблем. Няма как да не се отрази на икономиката емигрирането на над два милиона българи, всеизвестни са данните от демографската статистика. Друг фактор е близостта до столицата, където младите хора търсят реализация. Всички фирми, не само тези в областта на туризма, се срещат с това предзвикателство, което в по-малка степен засяга малките семейни хотели и семейния бизнес.

Прогнозите на специалистите са зимните курорти да посрещнат рекорден брой туристи. Ще се сбъднат ли тези очаквания?

Много се надявам тези очаквания да се реализират. От Боровец през годините се оттеглиха едни от най-големите туроператори, с авторитет и опит в зимния туризъм. Голям проблем е транспортната инфраструктура до Боровец, лошото състояние на пътищата на територията на общината. Общината се справи с пътя до Мальовица, знаете, че през есента бе извършено изкърпване. Очакванията са, че ще се приваде в нормален вид и останалата част от транспортната инфраструктура.

Позната и предпочитана дестинация ли са Самоков и Боровец?

Боровец празнува 120 години от създаването си. Това е един от най-старите курорти в България. Бил е домакин на 10 кръга от състезания за Европейската купа по ски алпийски дисциплини. През 80-те години Боровец два пъти беше домакин на стартове за Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже. За съжаление през последните години Банско си приписва титлата на зимната столица на Балканите.

Какво е необходимо за предлагането на един наистина качествен туристически продукт, който да е на европейско ниво?

От значение е наличието на атракции и допълнителни услуги за туристите, които идват, както и общата визия на курортите. Чистотата е много важна, почистването на снега, пътищата, сигурността за туристите. Надявам се да се сменят раждясалите ламарини в курорта и да се даде визия, която е на европейско ниво. Необходимо е да се създадат маршрути и алеи за разходки и пешеходен туризъм. В Боровец трябва да се провеждат фестивали и събития на национално и европейско ниво.

По отношение на рекламата къде сме ние и прави ли се достатъчно в това отношение?

Всички виждат на какво ниво е рекламата на Боровец и на другите курорти на територията на община Самоков. Впечатлява фактът, че се рекламира само Общинският хотел, това се е превърнало в туристическата дейност на Общината. Мисля, че имаме много да се учим от Общини като Банско, Пловдив, Велико Търново и т.н.  През последните години общинска администрация полага усилия Самоков и Боровец да се наложат като предпочитана дестинация. Но когато, например, се пътува по магистрала „Тракия“, се виждат само билбордове на Пампорово и на Банско.

Конкуренцията притеснява ли Ви?

Икономиката и светът се движат от конкуренцията. Стига тя да е пазарна.

По-различен ли ще бъде предстоящият зимен сезон и с какво?

Надявам се да бъде успешен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close