Самоков

Светлана Атанасова: „ Огромна е отговорността на президента за имиджа и авторитета на страната”

Анелия Балабанова

svetla-a

Кой ще бъде петият президент на страната? Това е въпросът, на който българите трябва да дадат ако не окончателен, то поне частичен отговор в рамките на днешния ден. Пъстра е палитрата от претенденти за поста на държавен глава, а циркулирането на някои екстравагантни кандидати внесе в предизборната кампания доза колорит. Своя вот преди обяд в Гимназията /13-та секция/ даде и общинският съветник Светлана Атанасова. „Гласувах за нашето бъдеще, за достойното място на България в Европейския съюз с приоритети и вижданите относно сигурността” – беше краткият й коментар след като пусна бюлетините. Какво още да очакваме след изборите две в едно в днешния ден?

Г-жо Атанасова, това, че изборите са две в едно ще затрудни ли Секционните комисии и избирателите?

Като цяло е създадена добра организация. Получаваме информация обаче, че не навсякъде се дават бюлетини за референдума. Комисиите, които работят по-експедитивно нямат опашки, при останалите се образуват.

Какъв трябва да е следващият президент като личност?

Трябва да е президент на всички българи. Личност, която е добре приета навсякъде, особено в международен план. Човек, който да издигне още авторитета на президентската институция.

Към момента не се ли подценява малко тази длъжност. Все пак става въпрос за човек, който е олицетворение на държавността?

Не смятам. Самият факт, че Конституцията ясно и точно е регламентирала правата на президента е достатъчно красноречив. Видяхме, че настоящият държавен глава на два пъти съставя служебен кабинет. Отговорността на президента е много голяма и най-вече за имиджа и авторитета на България в световен мащаб.

Къде е мястото на държавния глава от гледна точка на това, че все пак сме парламентарна република?

По Конституция властта е много строго регламентирана. Мисля, че както изпълнителната власт, така и президентът имат своите правомощия. Като цяло властта е балансирана, стига всеки един – и президентът, и министър-председателят да упражняват в цялост своите правомощия.

С оглед на това, че президентът е главнокомандващ и при състоянието на военните ни, не би ли се чувствал като войник без армия, който и да е той?

Това е малко спорен въпрос, защото все пак България е страна, членка на НАТО. Що се отнася до българската армия не мога да кажа, че е било по-добре преди 1989 г.. Знаете с каква численост беше тогава армията и цялата държава работеше за издържането й. Не бих казала, че това е най-важното.

Очаквате ли балотаж следващата седмица?

Задължително.

В този ред на мисли мъж или жена ще отправи обръщението към българите около Нова година?

Дали ще е мъж или жена, за мен това е без значение. Важен е авторитетът и поведението. Решаващи са свършената работа и качествата на личността.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close