Политика

Светлана Атанасова: “Купуването на гласове е пирамида на унижението. Това е унижението на политиците спрямо хората”

sv atanasovaАнна Манова

Светлана Атанасова е в политиката от 2007 година, когато за първи път се включва в местните избори за общински съветник в Община Самоков. И вече втори мандат е съветник от коалиция „Бъдеще за Самоков”. На тези избори тя участва към Реформаторския блок, защото вярва, че необходимата и наложителна промяна в управлението ще стане само с дясна политика. Смята, че преференциалният вот, ще позволи да се упражни демократичност на избора и дава шанс на определената личност. Като разбира се съзнава и отговорността, която носи преференцията. Светлана Атанасова желае промяна в законите, свързани с туристическия бранш, който е важен отрасъл за нашата община.

Правото на вот тя упражни във фаталната 13 секция на ПГ „Константин Фотинов”, а след това се включи в нашия блиц, отправен към всички самоковци, разположени до 5-то място в листите.

На какво залагате на тези избори?

Тези избори са нов етап в развитието на демокрацията в нашата страна. Етап, в който всеки избирател може да даде своя вот за човека, който предпочита в листата, освен за партията чиито идеи и програма подкрепя.

Изпреварихте следващия ми въпрос, в такъв случай преференцията ще изиграе ли своята роля?

Естествено, че ще изиграе. Най-вече защото хората имат възможност да изберат за кого да гласуват и да го държат отговорен за това, което е обещал и за неговата програма. И могат да имат пряк досег със своя избраник. Това е големият шанс за по-демократичен начин на избор.

Смятате ли, че посланията, които отправихте са стигнали до избирателите?

Надявам се да са стигнали. Мисля, че проведохме една успешна кампания. Реформаторският блок е за реформите, за промените и за генерално преустройване на много сектори от нашия живот, за да живеем всички ние много по-добре и на по-добро ниво. Коалицията е нещо трудно, защото знаете, че всеки един партньор има своите представи, начин на работа, своите представители и за да може тази коалиция да върви напред всичко е въпрос на консенсус, въпрос на отстъпки и разбирателство. Ако така се управляваше България до сега щяхме да сме на съвсем друго ниво.

Кое е ключовото във вашата програма?

Нашата програма е доста обширна, като тя засяга почти всички сектори в нашия живот – като започнем от реформа в правосъдната система и стигнем до реформа в управлението, като създаване на Министерство на туризма, което е един отрасъл от нашата икономика, изключително важен за нашата община. В годините аз много съм работила с различните комисии, особено с Икономическата комисия в Народното събрание точно по Закона за туризма и други закони, касаещи туристическата дейност в други сфери, за да можем по-лесно да работим и да има ефективност.

Какви са очакванията Ви, след 05.10.14? Ще има ли България стабилно и функциониращо правителство и съответно самоковски депутати?

Всички си пожелаваме да има самоковски депутати. За правителството какво ще бъде ще си говорим тази вечер, след 19:00 часа, когато станат ясни резултатите. Моята лична надежда е да имаме едно дясно управление, това е изходът на България от създалата се ситуация.

Прави впечатление, че тази година предизборната кампания върви доста вяло. На какво е сигнал това?

Не мисля, че предизборната кампания върви както казвате вяло. Аз дори имах инцидент, за който до сега не съм вдигала шум, но е подаден сигнал в МВР. Една вечер моят билборд беше отсечен и изчезна, оказа се това е дело на Общината. И това при строително разрешение и платен наем. Да, билбордът е на фирма с управител Мариета Димитрова, която е моя дъщеря и тя съответно ми разреши да сложа мои агитационен материал там. Но да се стигне до такова нещо просто е срамота. Самият факт е шокиращ!

Ако хората все пак останат вкъщи, какъв вот ще е това?

Ще бъде техният сигнал, че както и да живеят сами са си виновни. Когато нямаш активност не можеш да се оплачеш. Нашият живот сме ние, както си го подредим така ще протече.

Вие имате добра професионална кариера, какво ви накара да се насочите към политиката?

Причината беше, че колкото и да си перфектен в работата си, в България много неща зависят от политиката в един бранш. И ще ви дам един пример – когато говорим за презастрояването в Слънчев бряг виновна е държавата, а не толкова инвеститорът. Защото той действа спрямо правилата на държавата, а когато тя отсъства е доста страшно.

Пазаруването на гласове по избори нов национален спорт ли е?

Според мен това е нещо унизително за нашата държава и това развращава обществото и хората, които вместо да изискват от политиците –  се продават. Това е пирамидата на унижението. Това е унижението на политиците спрямо хората. Аз лично никога не бих си позволила подобно нещо.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close