ОбществоРегионални

Светлана Атанасова: „Кампанията на коалицията на СДС и ВМРО беше открита и честна. Явно не сме убедили избирателите и те подкрепиха други”

Самоков 365

Настоящият Общински съвет е белязан от отсъствието на знакови за самоковската политика имена, сред които и това на Светла Атанасова. Човек с изразена позиция, тя не се притесняваше да изкаже гласно мнението си по различни въпроси. Най-вече тези, касаещи развитието на туризма в качеството си на хотелиер, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции и на Съвета по туризъм в Самоков. Каква е оценката й за следизборната обстановка, състава на новоизбрания местен парламент и недостатъчното присъствие на опозиционно настроени личности в него – вижте в следващото интервю.

Г-жо Атанасова, изборните резултати са ясни и сега е ред на анализите. Разочарована ли сте от тези резултати?

Вестник „Самоков 365“ отразяваше предизборната кампания и вашите читатели са наясно, с това, което се случи в Самоков. Всички видяха, че нашата кампания беше открита и честна, проведохме много срещи в града и в селата. Положихме много усилия, но явно посланията ни не са били убедителни за хората. Имайки предвид резултатите, човек няма как да не е разочарован. Избирателите не ни подкрепиха. Видяхме какво се случи и с преференциите, те явно не са критерий за мажоритарност, каквато беше целта на промяната в Изборния кодекс. Резултатите са доста любопитни. Например, г-н Християн Попов от ОБТ – Български лейбъристи в Самоков, получи 1 054 преференции, а председателят на Общинския съвет в София Елен Герджиков от ПП ГЕРБ е само с 651 преференции, което означава, че това е най-харесваният от избирателите политик в община Самоков. А най-добрият политик от ПП ГЕРБ в Общински съвет – Самоков, ако се съди по броя преференции е Христо Кочов, който за съжаление не се кандидатира за председател на ОбС – Самоков. Въпреки недобрия резултат за нас, излязохме с чест, защото кампанията ни беше достойна.

Смятате ли, че в новия Общински съвет попаднаха най-подходящите хора, които с експертизата си и познанията си ще допринесат за развитието на града?

Това са хората, на които самоковци дадоха доверието си и ги овластиха. Избирателите заложиха на младостта и гласуваха доверие на 20-годишни общински съветници. От тях ще зависи в следващите четири години съдбата на самоковци, от тях ще зависи общинския бюджет, развитието на инфраструктурата в община Самоков, на селата, на града, на Боровец, на вилните зони, на различни дейности като спорта и културата. Всички в изборната нощ бяха впечатлени от факта, че Самоков се оказа люлка на лейбъризма в България. Самоковските лейбъристи се изравниха в Общински съвет по брой общински съветници с БСП, които имат структури повече от десетки години във всяко населено място в общината.

На тези местни избори се явихте в коалиция с ВМРО. Добър ход ли беше това?

Коалицията с ВМРО не е изненада, били сме заедно през годините и в други обществено-политичски изяви. Тази коалиция е успешна в други градове на страната. Ние създадохме екип, листа и подкрепихме кметове на села. Един от тях бе избран, имам предвид в Бели Искър Благовест Бичаков. С ВМРО имаме доста допирни точки на идеи и национални каузи, свързани с утвърждаване на демократичните ценности и родолюбиви традиции. Нашата обща цел беше обединение на десните в Самоков. Тук не се получи, за разлика от други градове в България. Кампанията ни премина с много срещи, дискутирахме с хората от Самоков и селата различни теми и проблеми, но не успяхме да постигнем, примерно резултата на партия ВОЛЯ в Самоков, които влязоха в Общински съвет, без да правят предизборни събрания и агитация.

Можеше ли да се стигне и до друг сценарий?

В политиката сценарии – много. Този за местната власт го пишат местните хора. Какъвто сценарият, такъв и животът им през следващите четири години. Кметовете и общинските съветници и ще получават заплати от самоковци и се очаква да оправдаят голямото доверие, което получиха. Надявам се, че ще успеят.

Предопределен ли беше изборът, който направиха самоковци?

Да, тези резултати се очакваха. Имаше местни политици, които дълго преговаряха за тези резултати и усилията им се увенчаха с успех. Не липсват и мнения, че в Самоков се повтаря изборния модел на община Несебър.

Като общински съветник бяхте опозиционно настроена по доста дискутирани теми. Как смятате, ще липсва ли това в новия Общински съвет?

Имам знания и опит и давах градивни предложения, част от които бяха подкрепяни от повечето общински съветници. Бях отговорна и работих компетентно в интерес на моите съграждани.

В един съвременен Общински съвет би трябвало да има дискусии на визии и на идеи за управление. Хубаво е заседанията на Постояните комисии, както и сесиите, да се излъчват онлайн, за да бъдат информирани гражданите какво се случва и кой общински съветник каква позиция има по разглеждания въпрос.

Има ли бъдеще за Самоков и при какви условия?

Бъдещето на Самоков са младите хора. Когато започнат да се връщат в града, когато спрат да го напускат и да търсят работа в София и извън България, тогава може да се каже, че местната власт и общинска администрация са си свършили добре работата. Не е редно Община Самоков да е най-големият работодател.

Какъв е пътят за Вас оттук нататък?

Както досега.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close