Интервю

Светлана Атанасова: „За да работи добре един ОбС, трябва да бъде съставен от образовани, активни и отговорни съветници”

AtanasovaАнна Манова

Интервютата ни с членовете на местния парламент продължават със Светлана Атанасова. Тя е мениджър в туристическия бизнес, с магистърски степени по туризъм и финанси. Атанасова е председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), владее немски, английски и руски език, стипендиант е на Фондация „Карл Дуисберг“ – Германия.  Председател и основен спонсор е на Клуб по спортна аеробна гимнастика – Самоков. Интересите и са основно в туристическия бранш и целите за подобряване на качеството на предлаганата услуга на местно ниво. Светлана Атанасова е член на бюджетната комисия, председател е на комисията по Европейски проекти, стопанска дейност и туристическа политика, както и е включена в състава на временната комисия по въпросите, свързани с разпореждането и възстановяването на земеделските земи.

За миналите мандати и за очакванията в бъдеще по изборно време пред „Самоков 365” – Св. Атанасова.

 

Какво свършихте през изтичащия вече мандат и за какво не остана време?

Моето чувство за отговорност винаги взима превес – и в личния живот, и в професионалните ми ангажименти, които не са малко и са в различни сфери. Като общински съветник, вие следите сесиите и знаете, винаги бях активна, както на заседанията, така и в работата на Постоянните комисии. През мандата на този Общински съвет са налице изказванията ми по въпроси за съставяне на бюджета, за туристическите дейности, по темите, касаещи културата и социалната политика. Работата на един съветник е в пряка зависимост от тази на неговите колеги. Знайно е от какви личности е съставен местният парламент и на кои политически сили са представители. В повечето случаи Общинският съвет, както и през последните десетина години, се занимаваше с теми, зададени от общинска администрация. В този Общински съвет липсваха нови идеи и не се състоя дебат по важни въпроси, свързани, например със социалната политика, с ангажимента на Общината към хора в неравностойно положение, недостатъчно се разисква дори темата за туризма. Може би ще се съгласите, че по въпросите за туризма в Самоков не може да се постигнат добри резултати с внасянето и принудителното гласуване на Програма за туризъм. Аз се занимавам основно с туризъм и това е известно на всички, известно е също, че съм готова да съдействам – и с опита, и със знанията си, и с други свои възможности, но никой не ме потърси за компетентно становище или мнение. Това всъщност не ме изненада, това поведение от страна на представителите на местната власт е типично. В крайна сметка за това какво съм свършила аз в ОбС, думата имат хората, които ми дадоха доверието си и всички жители в нашата община.

Имахте ли отправени питания към кмета и общинска администрация и по каква тема?

Ако проявите интерес, може да направите справка кой какви писмени питания е внесъл до кмета. Вероятно аз съм един от съветниците, който е питал най-често. Предоставям на редакцията ви пълният текст на питанията ми от последните няколко месеца и отговорите на  кмета.

Промени ли се града и как бихте определили личния си принос?

С решения на Общински съвет, най-често по докладни на кмета, се гласува осигуряване на средства за ремонти в града, за изграждане на площадки, за провеждане на срещи с изкуството от различни негови области. Общинска администрация работи при комфорт – и от страна на нас – съветниците, и от страна на обществеността. Аз също в повечето случаи подкрепях предложенията за изграждане на инфраструктура в града и в селата. На финала на този мандат аз съм със самочувствието на съветник, който не е влизал в конфликти с колегите си и със съвестта си. Смятам, че работата на общинския съветник не се изразява с престой в залата по време на сесии, за да се подпише в края на деня, нито в явяването му на определен брой заседания, за да не загуби право на мандат. Моите наблюдения сочат, че имаше и такива колеги. През целия си мандат провеждах приемни и срещи с жителите на общината.

Кои от взетите решения оценявате като най-важни и съществени? Защо?

Неуместно е да се делят решенията на важни и несъществени. Знаете, че проблемите на всеки човек за него са си най-важни. Смятам, че общинският съветник трябва да бъде добронамерен както към колегите си, така и към своите съграждани и да съдейства за решаване на споделените и поставени проблеми. Хората не сме еднакви, имаме различно светоусещане. Всички решения, предлагани в един ОбС би трябвало да са важни за членовете му. За да работи добре един ОбС, трябва да бъде съставен от образовани, активни и отговорни съветници.

Каква кампания очаквате и ще се появят ли нови играчи на политическия хоризонт?

Дано кампанията бъде благоразумна. Били сме свидетели на изстъпления. Имам предвид изборите, в които Самоков осъмна, тапициран с листовки. Надявам се всички участници в изборите да се държат достойно и да покажат, че заслужават народното доверие, че са разбрали какво е значението на демокрацията, на европейските и християнски ценности.

Ще бъдете ли отново част от листа?

Да, вероятно ще бъда.

Каква е визията Ви за бъдещето на Самоков? В каква посока трябва да насочи усилията си следващото общинско ръководство?

Самоков, според мен, е далеч от корените си. За съжаление от европейските ценности, също. Промяната няма да се постигне с малко усилия. За нея са необходими друг морал и друг манталитет, не само от овластените. Преди не много време моята дъщеря беше нападната на улица в центъра. Стресът и за мен, като майка, беше голям. В очите й освен сълзи, имаше упрек. Разбрах, че тя няма да избере Самоков за град, в който да продължи да живее. Ние, нашето поколение, като родители, не успяхме да променим много. Всеки има нужда от сигурност, от условия, в които не само да оцелява, но да живее добре и да се изявява. Смятам, че Самоков е далеч от град с такава визия, няма атмосфера, няма сигурност. Онзи ден в моя приемна дойдоха да ми споделят, че улиците на града са място за ралита, озвучени от чалга. Тази визия е далеч от модерната, далеч от цивилизованата. Чалгата не привлича инвеститори, които биха дали възможност за изкарване на хляб. Искам Самоков да бъде привлекателен за младите, грамотните и амбициозните. Хората с европейско мислене би трябвало да дават неговия облик. Градът има нужда от хора, които познават и пазят традициите и природата му. Повечето хора имат възможност да пътуват извън България. Те сравняват видяното, съпоставят социалната политика и възможностите за бизнес. Изводите се правят и не са в полза на страната ни.

Какви са финансовите измерения на положения труд от страна на общинските съветници?

Възнагражденията на съветниците се гласуваха в началото на мандата ни и бяха оповестени в медиите.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close