Обща категорияОбществоСамоков

Свети Теодор Тирон – покровителят на черквата и на село Драгушиново

Черквата „Свети Теодор Тирон” е един от най-старите и красиви действащи православни християнски храмове в Самоковско – осветена е през 1869 г., като преди нея е имало друга черква, носеща името на същия светец, която е била отнесена от водите на река Искър при едно от нейните големи разливания. Черквата представлява еднокорабна едноабсидна класическа Християнска базилика, с размери 9 на 14 метра и с широк отворен притвор – 9 на 4 метра. Каменните й стени са с дебелина над метър. Стенописите са дело на Михаил Белстойнев – представител на Самоковската художествена школа. Изящният иконостас съдържа прекрасни икони с приложници – вярващи православни християни от Драгушиново и Самоковската Долна махала. Безценно богатство на храма били старинните богослужебни книги, спасени от старата черква от наводнението и повратностите на времето и пренесли духа на християнското слово в новосъградената – две от тях са описани от самоковския краевед Х. Семерджиев в началото на ХХ век – ръкописно Евангелие от ХV век с приписка от 1728 г. на Петр Бурчя, че го е купил и дарява на черквата „Свети Теодор” в  Драгушиново за спасение на душата му и душите на негови близки и Триод от 1674 г., отпечатан в Року, Далмация. За съжаление понастоящем тези книги не се намират в черквата в Драгушиново, а в Долномахаленската черква на Самоков. Предполага се, че строежът на черквата е продължил около две години. За естеството на тази прекрасна черква и нейното въздействие върху душите на православните християни от Самоковско, може би най-добре говори фактът, че когато българите от богатото и голямо село Чамурли (Шишманово, днес – под водата на яз. Искър), успели да издействат разрешение от султана за построяване на православен Християнски храм и в тяхното село, за архитектурен първообраз била използвана именно черквата в Драгушиново. Така била построена и осветена през 1872 г. черквата „Свети Георги” в Чамурли.

През последния век, въпреки идеологическите ограничения, черквата в Драгушиново беше една от институциите, която спомогна за съхраняването на православната християнска вяра в душите на стари и млади. За това всеотдайно работеха и служилите в нея православни свещеници – отец Йордан Домишляров от Драгушиново, отец Стефан Хаджийски от Горни Пасарел и отец Петър Стоименов от Драгушиново, който служи в храма и досега.

Свети Теодор Тирон, чието име носи черквата в Драгушиново е един от войните – светци, които се смятат за покровители на войниците за христовата вяра. Той живял в началото на трети век след Христа в град Амасий, в малоазиатската област Понт и служил в римската армия. Страхувайки се от влиянието на Християнството, императорите Максимиан и Максимин заповядали на Християните да принасят жертви на езическите божества. Свети Теодор Тирон отказал и бил подложен на жестоки мъчения, но въпреки тях и всички увещания твърдо отстоявал християнската вяра. Затова бил наказан с изгаряне на клада. Около петдесет години след неговата смърт, когато император Юлиян Отстъпник се опитал да върне езичеството в Римската империя и за да оскверни вярата на ревностните християни, заповядал всичко на тържището в Константинопол да бъде поръсено с кръв от жертвени животни, Свети Теодор Тирон се явил на архиепископа и му заръчал да забрани на Християните да купуват храни от пазара, защото били поръсени с кръв, а да си варят пшеница в къщи. На учудения архиепископ Свети Теодор Тирон обяснил кой е и, че е изпратен от Бога за да помогне на християните, след което станал отново невидим.

Затова в знак на почит към Свети Теодор, църквата е запазила обичая в събота на първата седмица от Великия пост чрез коливо да се почита паметта на светия великомъченик.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close