Регионални

Сваляйте мартениците, щъркелите пристигнаха

В началото на седмицата наши читатели ни информираха, че щъркелите в Самоков са дошли. Снимки на птицата,  символ на пролетта и новия живот, обиколиха социалните мрежи. Заваляха редица коментари, че е време самоковци да свалят мартениците и зимните якета.

Високите температури докараха птиците у нас по-рано. Първите щъркели в областта кацнаха в Драгушиново, където обичайно заради благоприятните условия за живот и размножаване, се установяват най-голям брой. В края на миналата седмица щъркели затракаха с клюнове и донесоха пролетта в Самоков.

По време на Седмото международно преброяване на белия щъркел през летата на 2014 и 2015 година във всички страни на Европа се оказа, че в самоковско село Драгушиново има 47 гнезда с 40 двойки щъркели и 160 техни рожби. На следващо място в класацията се нареждат селата Райово с 35 гнезда, Белчин – с 31, Поповяне – с 26, Говедарци – с 19 и Злокучане – с 15 щъркелови гнезда. Европейското преброяване на щъркелите се прави на всеки десет години, като следващото се очаква да бъде през 2024/25 година. Последното предброяване сочи, че белите щъркели в България се увеличават.

Пролетната миграция на щъркелите е по-разпокъсана от есенната. Затова пристигат поединично или на малки грипи. Първо идват мъжките индивиди, за да подготвят гнездото за семейството. Старо поверие гласи, че гнездата закрилят дома, на чийто комин са свити. По традиция, когато видим първия щъркел, трябва да свалим мартеницата и да я закачим на цъфнало дърво или да я сложим под камък за здраве и късмет.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close