ОбществоРегионални

Свалете си старата винетка, има глоба

Зачестяват случаите на налагане на глоба за несвален стар винетен стикер от предното стъкло.  Практика е при почивни дни, като сегашните да има засилено полицейско присъствие. Налице са рутинни проверки и щом като всичко останало е наред, „План Б“ включвал оглед на предното стъкло. Има ли неразлепен стикер за изминала или направо изминали години- фиш. Тя е в размер на 30 лева.

Основанието за това е член 100, ал. 5 (2) от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), където се казва следното: Водачът на моторното превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса в десния долен ъгъл на предното стъкло на автомобила и да премахва незабавно стария стикер след изтичане на неговата валидност.

При установяване на нарушение пътните полицаи издават на място фиш в размер на 30 лева, колкото е предвидено в чл. 185 от същия закон.

Няколко са причините несвалената стара винетка да се тълкува като нарушение. Първо – залепеният стикер може да заблуди контролните органи, че возилото има винетка, която всъщност е невалидна. И второ – хартийката ограничава видимостта на шофьора, още повече, когато върху панорамното стъкло има залепени и други стикери.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close