Общество

Сбъдването на една мечта – Je suis българче dans France

Валентина Гергинова

Ще ви разкажа за един по – различен стаж от ПГ по туризъм, но не за хотел „Рила” в Боровец, а една малка пекарна в Амиен – Франция.valeto

Още със започването на учебната 2015/2016 година разбрах за този проект по Еразъм+ „ Да готвим вкусно по френски”, а именно стажът във Франция за три седмици. Не се замислих изобщо, веднага подадох документи. Започнахме изучаването на френски език, не беше лесно, но си заслужаваше. Имаше конкуренция между учениците, едва 20 можеха да заминат, а записалите се бяха 24.Трябваше да положим много усилия, за да минем изпитите. Радвам се, че аз бях между тези 20 човека.

И ето, че дойде и денят на пътуването, чакан с нетърпение. Вече знаехме, че ни очаква нещо напълно ново за нас, напълно непознато. Качихме се в самолета и отлетяхме.

Още с престигането ни в Париж бяхме много развълнувани. Потеглихме с автобусчето, което ни чакаше там към града в, който ще работим и живеем три седмици. Стажът започна, бяхме притеснени как ще ни приемат на работните места, но те бяха изключително гостоприемни. Даваха ни да вършим неща, показваха ни как се приготвят в повечето случаи, но беше интересно. Имаше дни в които трябаше да бъдем в магазина, в който продават приготвените изделия, тогава се чувствахме като експонати, гледаха ни хората, питаха какви сме и получаваха отговор – „А, те са от България и не разбират много френски”, усмихват ни се и си отиват, а след това следващия… Но работните ни места бяха на добро ниво и научихме много неща от тези хора.AK

Красотата е навсякъде, не само в природата, а и в красивите им постройки, запознахме се с начина им на работа – как работят в кухня, какви машини използват, с част от тяхната култура – как умеят да използват и малкото, което имат и да го превърнат в нещо красиво, видяхме много неща, които за съжаление тук в България няма.

Посетихме Версай – предградие на Париж, там видяхме Версайския дворец, който е много красив и има огромни, зелени градини. Посетихме и други малки старинни градчета близо до Амиен. Мечтата ми да видя Айфеловата кула се сбъдна, седиш пред нея и гледаш красотата й, като на картинките, които съм виждала, лъхва те лек мирис на тоалетна, за по – красив ефект, тогава разбираш, че всички усилия, които си положил са си заслужавали. Това те мотивира да продъжиш да искаш и да се бориш за мечтите си, защото виждаш как те се сбъдват.

Тези три седмици бяха изпълнени с много емоции, сбъднати мечти, създаване на нови приятелства и научаване на много нови неща, важни за нас като хора и в професионален аспект. Нямаше да изживеем това, без усилията положени от нас, също така и на нашите прекрасни учители, които се погрижиха за конфорта и сигурността ни , без тях нямаше да стигнем до там.

Всяко едно усилие, което си положил си заслужава, защото рано или късно ти се отблагодарява.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close