ОбществоРегионалниСамоков

Сбогом, Иване! Твоето рисуване продължава, но на друго място…

„Самоков 365“

Отиде си от този свят самоковският художник Иван Шуманов. Вероятно повечето си го спомнят с усмивка и преминаващ набързо през центъра на града със своето колело. В един момент е само с раницата на гърба си, в следващ е грабнал куп материали и бърза към школата си…

Не е бързал напразно, след себе си той остави творчество. И светеща искрица в малки и големи деца, които той грижливо обучаваше на тънкото художествено майсторство и запалваше в още детското им съзнание любовта към изобразителното изкуство. И вечно работещото му на бързи обороти въображение, което раждаше най-различни платна.

Трудно се пише в минало време за човек, който само за един миг остава завинаги на 37!

Своя живот той бе посветил на изобразителното изкуство и на това непрекъснато да се усъвършенства, но не пропускаше да вкара собствен прочит и смело да излиза от поставени рамки и клипшета. Затова неговите платна едва ли могат да оставят някого равнодушен. Те носят в себе си осезаем стремеж към изграждане на авторски почерк, мнение и позиция под названието Шурреализъм. Неспокойният му и буден дух, заедно с огромното му въображение, се отразяваха на бялото платно и то се превръщаше в един нов свят, нова безкрайна реалност. Сега рисуването продължава,… но на друго място…

Иван е възпитаник на Васил Чакъров, след това учи в ПГИИ „Професор Николай Райнов” гр. София, където завършва със специалност графика. Завършва с отличие СУ „Св. Климент Охридски” – специалност Изобразително изкуство в специализация „Неконвенционални форми“ при проф. Орлин Дворянов. Основател и ръководител е на детска школа за изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” от 2003 г. Ръководител е и на художествени дейности на НЧ „Младост 2003”. Организатор е на множество културни събития, като концерти, изложби, конкурси, пленери, в това число и Международен пленер „Творчески хоризонти” 2014 г. – Самоков. Участва многократно в национални и международни изложби и пленери –  Италия, Австрия, Хърватия, Словакия, Сърбия, Косово, Мексико, Иран и Мароко. В България: София, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Ловеч, Кърджали, Дупница, Разлог, Перник, Боженци, Етъра, Созопол, Кюстендил и др. Автор е на девет самостоятелни изложби, като последната беше в началото на годината в столицата.  Иван е носител на награди за живопис, графика, компютърна рисунка и колаж, комикс, награди от Община Самоков. Автор е на десетки стенописи, изработени по покана от различни институции.

Изказваме искрените си съболезнования на семейството.

Опелото ще се проведе на 6.07.21 г. в 13:00 часа в Митрополитска църква „Успение Богородично“, а след това в гробищния парк до стадиона.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close