Самоков

Сапарева баня със своя Градска художествена галерия

DSC 7662С Градска художествена галерия се сдоби Сапарева баня миналия петък, на 31 май. Официалното откриване направи кметът на Сапарева баня – инж. Сашо Иванов заедно с Васил Крапчански, именитият български художник, който заедно с брат си стои в основата на това начинание. На откриването присъства също и председателят на Съюза на българските художници – Любен Генов.

Мястото, където се намира Градската художествена галерия е дарение е от братята Васил и Георги Крапчански, родени в същото курортно селище, преди повече от 70 години. Идеята хрумва на Васил още през 1997 г. А именно, мястото, където някога се е издигала родната им къща, да се превърне в място за културен обмен, за срещи между художници и публика и общуване с изкуството. През много перипетии минава реализирането на идеята, докато през 2006 г. кметът на Сапарева баня инж. Сашо Иванов я взема присърце и заедно с екип от Общината изготвят проект, с който печелят финансиране от програма „За развитие на селските райони” чрез Министерство на земеделието от Европейския Съюз.

Развълнуван, художникът изрази специални благодарности към архитекта на проекта проф. д-р Младен Мирянов, който от 60 кв. м. площ успява да разгърне180, издигайки на три етажа спомената сграда. В приземния ще се помещава кафене, закуски и пр., във втория, постоянната експозиция от избрани картини от пленерите по живопис, които сдружението на горнобанските художници към СБХ ежегодно организира от 2000-а година насам, а на третия – постоянната експозиция – дарение от инициатора на идеята Васил Крапчански.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close