ЗлободневноРегионални

Санкционират ни с неясни и петорни глоби за паркиране и престой по общинска наредба

Коментар: Илиян Чалгънов

Без да навлизам в задълбочени анализи и подробности, бях провокиран да напиша следния коментар.

На 16 ноември 2017 година, спирам непозволено на ул. “Търговска”, до Пощенска банка, с престой около две минути на аварийни светлини. Причината беше прозаична-   паркингът зад сградата беше препълнен. С ясното съзнание и видно от табелата, поставена от Община Самоков, че мога да бъда глобен в размер на 10 лева, реших да рискувам и да си понеса последствията за престоя. При излизане от сградата ми беше съставен акт за нарушението, по общинската наредба. Другите паркирани коли пред мен не бяха засегнати и санкционирани. Защо ли? И как се определя кой трябва да бъде сред глобените?

Парадокс в случая е, че при получаване на постановлението глобата е 50 лева, а не обявените на знаците 10 лева. Отделно от това, глобяването в центъра става на абсолютно избирателен принцип и е голяма рядкост. Най-ярък пример за безнаказаността е ул. „Хан Кубрат”, която от години е задръствана от паркирали автомобили, при знак забранено паркиране и от двете страни. Драстични мерки няма, глобените са малцина. Същото важи с пълна сила и за улица „Търговска”, в района на Голямата чешма – работи се на принципа роднина и приятел. Ако си с различен регистрационен номер от СО, законът се стоварва върху теб с пълна сила.

Отделно от всички неясноти, постановлението в случая е написано с грешки, като свидетелят (полицай) е с адрес „РУ Самоков”, а банката е описана, като „полицейска”.

Ситуацията е смешна, абсурдна и неясна. Нека бъдем глобявани, когато има нарушение, но това да става по ясни и видни правила, без подвеждащи табели и знаци- „хранилки”.

Кой ще поеме вина за подвеждащи табели и знаци? Кога ще спре практиката с избирателното глобяване? Въпроси, на които едва ли ще получим отговор.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close