Самоков

Санирането – пръв по време, пръв по право

Sanirane2 (2)Анелия Балабанова

Пръв по време, пръв по право. Това е принципът, по който ще става одобряването на кандидатите, желаещи да санират жилищата си по Националната програма за енергийна ефективност. И не само. Допустими за финансиране са дейности, целящи конструктивното укрепване на сградите и обновяване на общите части /покрив, фасада, стълбищни клетки и др./, различни мерки за енергийна ефективност като е осигурена 100% безвъзмездна финансова помощ. Николай Нанков – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството беше в Самоков, за да разясни на заинтересованите какво точно предвижда процедурата.

Като първа стъпка към това е необходимо етажната собственост да регистрира Сдружение на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост /по образец/ в съответната община или район. То трябва да бъде едно-единствено за цялата сграда независимо от броя на входовете в нея. Друго важно изискване е решението за обновяване на сградата трябва да е взето с минимум 67% собственост на идеални части от общите части в сградата. По местонахождение на сградата се подава заявление за кандидатстване. Приемът на документи за кандидатстване се осъществява от Общината, чиято задача също така е оценката, одобрението или отхвърлянето на съответните кандидати – юридически лица. Пречка при кандидатстване може да се окаже и изискването за минималния брой на апартаментите в сградата – 36. Въпреки че допустими за кандидатстване са всичките 264 общини, но реално през първия етап – 2015 г. ще могат да се възползват по-големите жилищни постройки. Като доказани, многостранни и многоаспектни определи министър определи ползите от повишаването на енергийната ефективност.

36 са сградите в града, които отговарят на изискванията на програмата, стана ясно по време на срещата. Живеещи в тях зададоха редица въпроси към заместник-министъра за ползите, които ще получат от изпълнението на мерки по програмата. От голям интерес беше темата за остъклените балкони. Ако са законни или търпими, те няма да бъдат премахвани, а при желание на собствениците само ще се смени дограмата, обясни зам.-министърът.

Той информира, че представители на сдруженията или наети от тях лица могат да участват в избора на изпълнители, за да имат възможност да контролират качеството на изпълнение на мерките за енергийна ефективност в техните сгради.

На въпрос какви ще бъдат ползите са собственици, които вече са сменили дограмата и са изолирали жилищата си, зам.-министър Нанков отговори, че е много добре за тях, че вече са предприели такива стъпки, но при прилагане на енергийно-ефективни мерки ползите ще са по-големи. Не само жилищата, но и стълбищни  клетки и асансьорите в сградите ще са с по-висока енергийна ефективност, по-красиви и приветливи, а външният вид на сградата ще бъде уеднаквен допълни той.

Няма да се възстановяват разходи за енергийна ефективност, направени от собственици на жилища преди време, каза още заместник-министърът в отговор на въпрос от страна на участващите в срещата. Той отново подчерта, че всички разходи за изпълнението на дейностите по програмата са за сметка на държавата, а участието на собствениците в нея е напълно безплатно. Определеният финансов ресурс е в размер на 1 млрд. лв.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close