Седмицата

Самоков 365 на 3!

s365headМария Галчева

Най-младата медия в Самоков навърши три години. За цялото това време ние от екипа се опитваме да информираме и да реализираме различни акции в името на града ни, на това обществото да е общество  по европейски модел или поне доколкото е възможно.

Три години са и много, и малко време, но със сигурност достатъчно, за да се ориентираме в детайлите на самоковската ни реалност. Оказа се, че да бъдеш обективен далеч не е толкова лесно – показвайки всички гледни точки, невинаги  е здравословно. Преживяхме стреса на съдебната зала, на заплахите, на умишленото мълчание, на скандала, но и вкусихме от признанието на толкова много хора, които ежедневно ни се доверяват.

Имаме една устойчива линия, по която вървим, независимо от всички превратности, защото за нас е важно да бъдем активни, да бъдем пример, да не си мълчим и да изразяваме позиция. Мълчанието никога не е добра позиция, въпреки че е много удобна. „Самоков 365” поиска и продължава да иска градът да бъде пример в цялата югозападна България. Имаме ресурс, имаме предпоставките, имаме всичко необходимо, за да сме успешни и щастливи хора. Трябва обаче да се намери подходът и благата, вярна дума.

Три години следваме пулса на това място, вкарахме свежа кръв във вените на журналистиката на местно ниво и се превърнахме във  фактор, с който да се съобразяват отговорните на деня.  Наши инициативи влязоха в национални медии, как няма да сме горди, че чуват за нас? Цитират  ни евродепутати, поемаме битки за благото на района – всекидневно държим връзка с нашите читатели и вие сте хората, които най-често ни насочвате към проблемите на деня, а ние ги поставяме, където трябва.

Непосредствено след започването на хартиения формат, стартирахме и сайт, където най-актуалните новини се качват веднага. В последната година статистиката сочи, че посещаемостта ни е изключително добра, а броят на държавите, откъдето се влиза в него е над 60. Какво повече можем да искаме?

Отговорът е добри теми. Темите, които вълнуват не са много. Изключвайки чисто битовите такива, има сериозен дефицит откъм вълнуващо четиво, свързано с развитието на града ни. Нямаме визия, нямаме стратегия, а следователно нямаме и добра новина. Как бихме искали да ви зарадваме с новини , че ще се стори магистрала „Рила” например или, че до София ще може да се стига за 20 минути, или, че в Самоков ще има логистични центрове и няколко нови предприятия, че Боровец отново е кралят на курортите ни. Такива неща искаме да съобщаваме – а не как в 21 век все още има населени места без свестна канализация или как дупки дебнат по пътищата.

Три години с вас – безценно! Специални благодарности към всички, които сте до нас и ни подкрепяте безрезервно, благодарим и на нашите критици, че не ни спестяват нищо.  В критиките се съдържат много полезни съвети, които претворяваме в ползи. Хубаво е, че има от всичко, въпреки че на моменти не можем да реагираме различно от останалите. Важното е да се запази онова кредо, което ни изгради като медия, която постепенно набира скорост и завладява нови територии.

Една организация, било то медия или нещо друго е нищо без нейния екип. Това са хората, които проявяват една по-висока степен на отговорност към работата си, които не работят, както работят другите, които не гледат нещата под обикновен начин, а винаги търсят взаимовръзките.  Това са хората, които не оставят нещата да вървят по течението, а търсят развръзката. Силната връзка, която се създаде между всички нас личи във всеки един ред на вестника и ни направи много повече от колеги, направи ни съмишленици и приятели. Затова нещата застават на ментално ниво, добре стиковани и подредени.

Честит рожден ден, „Самоков 365”!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close