ОбществоРегионални

Самоков ще търси сътрудничество със Сърбия за кучешки приют и ремонт на Образописовата къща

Самоков 365

Общината обсъжда възможностите за кандидатстване с проекти за трансгранично сътрудничество с общини от Република Сърбия. Kметът Владимир Георгиев две работни срещи и предварителни разговори за възможностите с представители на сръбските общини Пирот и Лесковац. С Община Пирот са обсъждани възможните проекти за кандидатстване по програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. На този етап Общината е предложила от своя страна да кандидатства с проекта за реконструкция на Образописовата къща, за който има проекта готовност. Представителите на Пирот са изразили желание да работят съвместно по екологични проекти, проекти за зелени училища, стажуване. Обсъждани са проекти и за културно взаимодействие, които да включват създаване на виртуална база данни на музеите, виртуални библиотеки и др.

Пред гостите от Лесковац, Община Самоков е заявила готовност за няколко проекта в сферата на екологията. Единият, за който има проектна готовност е изграждането на екопътека от Туристическата градина до Шишманово кале. Другата идея е свързана със закупуването на подземни контейнери за битови отпадъци. Община Самоков води преговори с ръководството на Агенция по храните за предоставяне на сграда с двор, намираща се в Стопанския двор на с. Продановци. Сградата е подходяща за приют. Това е и другата идея за възможност за кандидатстване с проект по програмата за трансгранично сътрудничество.

Управителния съвет по програмата е провел заседание през тази седмица и предстои до края на месеца да бъде публикувани указанията, възможностите и допустимите проекти. По тази част на програмата средства има за финансиране на проекти в сферата на туризма и екологията. Допуснатите проектни предложения ще се оценяват по зададени от програмата критерии. След оценяване и класиране на проектните предложения и след приемане от Министерски съвет на Националния план за действие по заетостта през 2018 г., ще бъдат предложени на Управителния съвет на за одобряване за финансиране и реализация.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close