Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Самоков ще бъде домакин на Международен танцов фестивал в средата на декември

Анна Манова

Самоков ще бъде домакин на Международен танцов фестивал „Храмът на танца”, който ще се проведе за първи път в нашия град. Той ще се състои на 15 декември в спортна зала „Арена”. Организатори на мероприятието са спортен клуб „Самодива” -гр. Пловдив, в партньорство със софтуерна фирма “Елдърс ЕООД”, спортен клуб „ДМ” и Община Самоков. Паралелно с това ще се проведе и коледен базар на самоковските творци, които ще изложат направеното от тях във фоайето на спортната зала. Той ще бъде на 15 и 16 декември /събота и неделя/ от 9:00 до към 17:00 часа.

Екипът на спортен клуб „Самодива” са организатори на два танцови фестивала с международен характер. От 2012 година в родния им град провеждат „Пловдив – древен и вечен”, като на тазгодишното му издание се включват 1156 участници от 56 танцови клуба от България, Румъния и Гърция. От три години са организатори на Международен танцов фестивал „Храмът на Кибела”, който се провежда през юни месец в Кранево. В третото му издание се включват 600 участници от България и чужбина. И двата фестивала са летни и протичат в няколко дни. Тази година инициаторите на танцови събития са се ориентирали към провеждането на нов проект, който да е зимен, а именно Международен танцов фестивал „Храмът на танца”. По думите на организаторите името е избрано така, че да напомня място, на което се чувстваш спокоен, зареден с положителни емоции и отдаден изцяло на танцуването. Спират се точно на Самоков заради доброто местоположение на града и условията на спортната зала, в съчетание с хотел към нея.

Събитието има за цел да даде шанс за изява на значителен брой деца и младежи, да допринесе за повишаване на мотивацията за развиване в творческата сфера и да бъде алтернатива на порочните зависимости и агресията.  В него могат да се включат всички читалища, частни школи и танцови клубове. Крайният срок за подаване на заявленията беше средата на месец ноември, има и включена такса за участие.

Фестивалът е с конкурсен характер и ще обхване 14 танцови стила – балет, акробатични танци, модерни танци, лирикъл, open, джаз танц, латино танц, български народни танци – дивертисменти, български народни танци – сюжетни и тематични, танци на народите, танцови мажоретки, музикален театър, MTV танци и Urban.  Броят на участниците в първото издание на „Храмът на танца” е 404 от 22 танцови клуба от София, Пловдив, Стара Загора, Сандански, Самоков, Тетевен, Благоевград, Мездра, Разград и Македония. Началото на фестивала ще бъде поставено в 9:00 часа със стил Балет. Награждаването ще бъде в 19:30 и ще постави край на фестивалния ден.

Осемчленно жури от професионалисти в областта ще определи кои са най-добрите в различните категории. То е в състав – Желка Табакова /балетмайстор и хореограф – режисьор/, Михай Адриан /от Румъния – стрийт танцьор, инструктор и хореограф/, Небойша Слвакович /от Сърбия – член на Сръбската танцова организация S.A.P.O. и Международна танцова организация (IDO)/, Диляна Никифорова /примабалерина на Софийската опера и балет/, Венета Ценова /магистър по хореографска режисура/, Ивайло Иванов /хореограф, режисьор и педагог на български танцов фолклор/, Илия Чолаков / носител на златен медал в соло девизия от National Salsa Congress и балкански шампион от Balkan Salsa Congress,  инструктор по салса/ и Александра Каличева – A-Style – професионален стрийт танцьор. Категориите са четири – солово изпълнение, дует/трио, група /4-12 души/ и формация /над 13 участници/. Оценката на журито ще се базира на техника, имидж, шоу, композиция, лексика на хореографията, съответствие на музика и танц. Точкуването ще е от 1 до 10.

За всички участници са предвидени медали за участие. Купи и медали ще има и за класиралите се на първо, второ и трето място, много материални награди, както и безплатен танцов семинар с Александра Каличевачлен на журито.

Целта на организаторите е да превърне всеки фестивал в празник за децата, като им осигури възможност за изява и да им подари цялостно емоционално преживяване. Желанието им е да скъсят дистанцията между децата и професионалистите, които ги оценяват, посредством танцови семинари, които са се превърнали в запазена марка за техните събития. И не на последно място да покажат на децата, че при желание могат да се реализират успешно в тази сфера.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close