Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Самоков ще бъде в духа на старата градска песен на 5-6 октомври

Анна Манова

В началото на октомври месец Самоков ще бъде завладян от духа на старата градска песен. Между 5-6 октомври /петък и събота/ ще се проведе седмото издание на превърналия се вече в традиционен Национален фестивал на старата градска песен. Това е едно от първите събития, които ще се проведат  в салона на читалището, след сериозния ремонт на сградата на културната институция. Организатор на събитието, което събира изпълнители от всички точки на страната, е читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”, с подкрепата на Община Самоков.

Тази година откриването на фестивала ще бъде на 6 октомври /събота/ като организаторите планират в един ден да съберат всички участници на една сцена. Програмата ще започне в 10:00 часа с ВГ „Еделвайс”към СИБ Самоков, с ръководител Борис Стрински. И ще продължи с групи и изпълнители от с. Марица, Ботевград, с. Еница, с. Костенец, София и Пазарджик. Първата част на концерта ще бъде до 12:00 часа. Втората ще започне в 14:00 часа и ще продължи до 15:50 часа.

От 17:00 часа читалищните групи ВИС „Лунни лъчи” и ВГ „Дилижанс” ще изнесат самостоятелен концерт за всички присъстващи във времето докато журито определи призовите места.

Фестивалът е с конкурсен характер, а желание за участие са заявили състави и индивидуални изпълнители от цялата страна. Срокът за подаване на заявки за беше до края на месец септември. Жури ще следи за музикално-художествените качества на песните, дали изпълненията са издържани в стила на старата градска песен, както и за аранжимента, съпровода и артистичното поднасяне на изпълненията. Председател на журито ще бъде композиторът Светослав Лобошки. Членове са председателят на Съюза на музикалните и танцови дейци в страната Станислав Почекански и дългогодишният музикант и ръководител на състави Димчо Тосков. Предвидена е награда за най-добро изпълнение в двете категории – на живо и синбек – съответно първо, второ и трето място. Ще има награда за авторска песен и за индивидуално изпълнение.

Награждаването на отличилите се ще бъде от 18:00 часа, а вечерта ще продължи с гала концерт от 18:30 в салона на читалището.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close