История

Самоков чества 139 години свобода!

Aнна Манова

Самоков отбеляза 139 години от Освобождението си от турско робство. Един паметен ден. Ден на отдаване на почит и на връщане към прашните страници на нашата, българска история. Време да си припомним славното дело на нашите предци, благодарение на които днес се наричаме и чувстваме свободни.

През 1877 година в Самоков с признателност са посрещнати освободителите, датата е 30 декември по стар стил, или 11 януари по нов. Като в началото още отбелязването му е изместено за средата на май месец. Обяснението е – да бъде благоприятно времето.

По традиция честването стартира преди обяд от площад „Захари Зограф” в Самоков. Най-тържествено става тогава, когато всички участници в празненството се съберат на центъра и се приготвят за своя поход. И когато учениците заедно със своите учители, носейки транспаранти на училището си, се влеят в общия поток. По този начин, развявайки българския трикольор, те преминават по пътя на историята, без задължително да бъдат в пространството на класната стая, над учебника. В тържественото преминаване по пътя към Кръста се включиха ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”, ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, НУ „Петър Берон”, ОУ „Христо Максимов”, ОУ „Св. Св, Кирил и Методий”, ОУ “Неофит Рилски”.

Духова музика и красивите момичета от Мажоретен състав – Самоков при Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”, под ръководството на Теменужка Янкова, съпътстваха участниците в тазгодишното шествие по повод Освобождението на Самоков.. Традиционно място на събитието е местността Кръста – по пътя за Драгушиново, където в знак на почит към руските освободители е издигнат голям дървен кръст. Самоковските мажоретки с много чувство и под ритъма на Националния гвардейски оркестър, преведоха шествието до мястото му на провеждане. Там строго подредени ги очакваха патриотичните клубове – КЛИО „Чакър войвода”, НС „Единение” /гр. София/, военният клуб от Трявна, „Бдинци” и „Св. Георги Победоносец”. Водещ на събитието беше Ралица Стоянова. В самото начало тя даде думата на архиерейският наместник отец Михаил. С присъщата му за висш духовник смиреност, благост и мъдрост той започна с думите: „Свободата е най-скъпото достояние, което една човешка личност може да притежава. Свободата може да даде на човека крилете на творчеството, крилете на съзидателността. Свободата е тази, която винаги е присъствала в историческата съдба на нас, българите. И в тежките години от нашата история, когато политическата ни свобода е била отнемана, българския народ, нашите съграждани и град Самоков никога не са губили най-ценното – свободата на своя дух. Свобода, която се основава на  облагородяващата християнска православна вяра. Свобода, която е карала народа ни и го е водела през столетия, напоени с кръв, но и с много величие, столетия, които са носили върху плещите на българина превратностите на времето, но го е карала в годините да носи гордо главата си издигната, защото е български народ. Днешният ден не е просто повод да си спомним за миналoто. Той е възможност да преценим настоящето и да си отправим най-хубавите пожелания към всички нас, наследници на славните български родове, на онзи малък народ, който още преди повече от 1400 години стъпи по тези земи, изправи се срещу предизвикателствата на времето, грабна силата на кръста, в чието подножие стоим сега, и доказа на тогавашните народи, а и днес съществуващите, че българският народ и българската вяра са фактор. Фактор, независим от превратностите на столетията и на времето”.

След това думата беше дадена на кмета на Община Самоков Владимир Георгиев: „Денят на Освобождението на Самоков от турско робство носи дълбок, разтърсващ смисъл, 5 века тежка робия и една мечта. И един – едничък изход – Освобождението. Не зная дали друга национална борба е носила по знамето си такава страховита алтернатива – „свобода или смърт”. Но зная, че е важно да помним корените и традициите си. Важно е да помним героите си, защото тази памет ни прави по-силни, по-достойни и по-задружни като народ. Днес, когато честваме Освобождението на Самоков също преосмисляме свободата като ценност. За нас този ден винаги ще бъде ден на преклонение пред силата и смелостта на героите и участвалите в Освобождението на града. Празнуваме този ден със самочувствие, че Самоков е един от ярките символи на българското Възраждане и българската свобода”.

С едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи отдадоха своята признателност към нашите герои. Водещата Ралица Стоянова подкани гражданите да оставят цветя пред паметника, като поясни,  ще около мястото на Кръста отново ще бъдат засадени фиданки.

На събитието присъстваха народните представители Иван Ченчев, Радослав Стойчев, зам.- кметовете Люба Кленова, Сия Шехтанова, Васил Сайменов, председателят на ОбС Силвия Стойчева и секретарят на Общината Ангелина Вангелова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close