Самоков

Самоков – част от проявите в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС

Самоков 365

В конферентната зала на хотел „Арена” се състоя публичен дебат, организиран от Община Самоков и Областна администрация – София област. Срещата беше във връзка с Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г., отбелязването на 10-годишнина от членството на страната ни в ЕС и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС от 1-ви януари 2018 г.

Целта на инициативата е провеждане на активен диалог с гражданите по европейските въпроси в отговор на техните очаквания за повече сигурност, заетост и устойчив растеж, като се има предвид търсения от страната ни баланс между специфичните приоритети на държавите членки и стратегическите приоритети на Европейския съюз за постигане на реални, видими резултати по места.

Официални гости на форума бяха народните представители от Самоков Валентин Милушев и Радослав Стойчев, Рая Гутуранова – експерт Дирекция „Координация по въпросите на ЕС”, кметът Вл. Георгиев, кметове на села и представители на общинска администрация. Зам.-областният управител Галя Георгиева направи кратка ретроспекция на постигнатото по време на 10-годишното членство на страната ни в Европейската общност и приоритетите в навечерието на предстоящото председателството на Съвета на ЕС, което страната ни ще поеме. Единодушно е мнението, че този исторически момент е уникален шанс за страната ни да участва в процесите на формиране и реформиране на Съюза такъв, какъвто биха искали да го видят европейските граждани и за какъвто мечтаят младите хора. Времето, в което България трябва да покаже на европейските си партньори, че споделя общите ценности. Специални видеообръщения отправиха българският еврокомисар Мария Габриел и Андрей Ковачев. Красимира Костадинова представи по-важните проекти, които Община Самоков е реализирала до момента по европейски програми. Най-много са тези по ОП „Регионално развитие”, следвани от Програмата за развитие на селските райони. Самоков ще бъде и един от градовете –домакини на прояви в рамките на българското председателство.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close