ОбществоРегионални

Самоков – част от националната кампания „Да! За живот” в подкрепа на донорството

Самоков 365

Министерство на здравеопазването, съвместно с Български червен кръст стартира Национална кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!” Липсата на донори на органи, не само в България, но и в световен мащаб е сериозен проблем за нуждаещите се от трансплантация пациенти. Близо 1153-ма български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население.

В тази връзка е и приетата инициатива, чиято цел е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство. Националната кампания акцентира и върху необходимостта да говорим за донорството с близките си – нека те са наясно с нашето отношение към проблема. По този начин, в случай на мозъчна смърт, ще им помогнем при взимането на решение в тежък за семейството момент. Последната дума е тяхна!

Нека заедно кажем: „Да! За живот!”, призовават организаторите с помощта на отпечатаните донорски карти. Такива има и в Самоков, тъй като градът ни е част от кампанията.Те вече се разпространяват с идеята да стигнат до възможно повече хора. „Като цяло хората приемат доста положително инициативата с донорските карти, но изводи по отношение на крайния резултат все още не могат да се правят” – коментира Светлана Траянова от ОС на БЧК. Д-р Москова – председател на Общинската организация на БЧК и Рени Гаврикова – доброволец обещаха съдействие във всяка една насока.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close