ОбществоРегионални

Самоков – част от най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права

Самоков 365

Градовете не могат да отговорят на нуждата от жилища. Хората масово се местят в тях, за да намират работа, но темпът на растеж на населението надвишава темпа на осигуряване на адекватно настаняване. До 2030 г. се очаква трима от всеки пет души в света да живеят в градове, както и населението в гетата да се удвои, достигайки 2 милиарда души.

Тези проблеми са във фокуса на Build Solid Ground – новата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права на международната организация Habitat for Humanity International. Застъпническата кампания, която преминава под мотото, че всеки човек заслужава да има достоен дом и да се чувства защитен от заплахи към собствеността си, вече работи в над 30 страни по света.

В рамките на кампанията, българският клон на организацията – Хабитат България провежда серия от срещи с общини, в които акцент са предизвикателствата и възможностите на урбанизацията. По време на тяхното провеждане се разглеждат възможностите за обновяване на бедните, свързани с подобряване условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. В момента един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация. Такава имаше и в Самоков, която се проведе на 11-ти юли в конферентната зала на хотел „Арена“. „Това касае най-вече ромските квартали и селата” – коментира кметът Вл. Георгиев по време на официалното откриване на събитието. Именно затова имаше и засилено присъствие на кметове и кметски наместници от селата в Самоков. „Проблемът с първото жилище е сериозен. Наблюдава се не само в селата, но и в градовете” – коментира градоначалникът. Призна, че се търсят различни варианти.

Дискутира се и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план, 75% от хората в света нямат подходяща документация за земята, на която живеят и милиони живеят в постоянен страх от изселване, нежелаейки да напускат домовете си, в които са живели понякога цял живот. Експертите на Habitat for Humanity са категорични, че с осигурена собственост или право на ползване, хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще. 

“Урбанизацията поставя огромно предизвикателство пред устойчивостта по отношение на жилищното настаняване, но и ако е добре планирана, тя може да служи като мощен инструмент за устойчиво глобално развитие”, заяви Минчо Бенов – национален директор на Хабитат България. В рамките на тригодишната си кампания, Хабитат България ще посети общини в цялата страна, сред които се нареди и Самоков.

През 2018 г. в кампанията участваха Смядово, Търговище, Антоново, Габрово, Кюстендил, Дупница, Несебър, Бургас, Сунгурларе и София, като в информационните дни се включиха близо 1000 участници и доброволци. По-рано същия ден се проведе акция за подобряване на градската среда в района на ОУ „Христо Максимов”. С общи усилия от колектива на училището и доброволци беше освежена оградата на училището.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close