Седмицата

Самоков стана съучредител на Агенция за регионално развитие на Рила

Kamelia RadevaНа редовното си заседание през месец октомври общинските съветници взеха единодушно решение общината да стане съучредител на Агенция за регионално развитие на Рила (АРРР). За член на Управителния съвет на АРРР беше избран Данаил Попов.

АРРР е сдружение с нестопанска цел с обществено полезна дейност. Община Самоков е нейният втори съучредител след включването на община Сапарева баня. Представителят на Сапарева баня в УС на АРРР е Лазар Маргин. В момента всички учредители работят за финализирането на устава на сдружението, като представителите на общините имат мнозинство при вземане на решения.

По време на сесията беше представена и Камелия Радева, номинирана за председател на Управителния съвет на АРРР. Тя сподели своите намерения да ръководи агенцията изцяло в интерес на региона и на неговите жители. Представи накратко целите на сдружението. Сред тях, Камелия Радева открои стимулирането на социално-икономическото развитие на региона на Рила планина, подпомагането на устойчивото му развитие, работата за подобряването на качеството на живот и за създаването на нови работни места, както и борбата с демографската криза. Не на последно място е и желанието за подпомагане подобряване на инвестиционната среда в региона.

Като част от дейността на агенцията е заложено създаването на общ портал, предоставящ цялостна информация за региона. Чрез него ще се създаде интегриран туристически продукт за регион Рила, като по този начин той ще бъде промотиран като туристическа дестинация както със спортния си календар, така и с културно-историческото си наследство. Едновременно с това, АРРР ще предоставя консултантска помощ за финансиране в полза на общините и бизнеса, както и консултации и популяризиране на възможностите за инвестиции.

АРРР започва и активна работа по подготовката на кандидатурата на Рила в Европейската Геопарк Мрежа. Както вече беше представено на Общинския Съвет от Андре Герас, Директор на Геопарк де Бурж (Франция), Геопарк представлява международен статут, чийто фокус е поставен върху устойчивото икономическо развитие чрез туризъм, геология и култура.

АРРР вече е подала заявление за членство в Европейската асоциация на планинските представители. Предстои и кандидатстване в други национални и международни организации като Международната туристическа организация и Европейската асоциация на агенциите за регионално развитие

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close