Седмицата

Самоков скача срещу закона за вероизповеданието

djamiqВ сряда ще се проведе протест, организиран под призива на Община Самоков срещу намерението за изменение на закона за вероизповеданието, който пряко касае собствеността на общината. Протестът ще бъде пред сградата на Джамията в 10 часа сутринта. Преглагаме ви целия текст на обръщението: 

 

“ОБРЪЩЕНИЕ НА КМЕТА ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОбС СИЛВИЯ СТОЙЧЕВА КЪМ ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЩИНА САМОКОВ

 


Уважаеми съграждани, настоящето ни изявление е предизвикано от факта, че се подготвя за приемане промяна в закона за вероизповеданието, който пряко касае собствеността на общината.
Става дума за „Байракли джамия” и прилежащата й площ, която е паметник на културата с национално значение, обявена за такъв от 21 юни 1928 година.
След Освобождението 1878 г. в града почти не остава турско население и от началото на XX век джамията е изоставена и полусрутена.
1960 г. започва реставрация под ръководството на архитект Никола Мушанов Е художника Георги Белстойнев, изцяло реставрирана от общината. От 1966 г. реставрацията е приключена и функционира като музеен обект, който до днес е посетен от хиляди туристи. Включена е като туристически обект във всички туристически пътеводители и справочници. От откриването й като музеен обект до днес всички ремонти и поддръжка са за сметка по Община Самоков.
Считаме, че опазването й като културен паметник гарантира достатъчната толерантност към турската култура, защото ние я съхраняваме именно като такава.
Не е имало и няма необходимост от превръщането й в молитвен храм.
Ако поправката в закона за вероизповеданията бъде приета, джамията и прилежащата й площ ще бъдат отнети като общинска собственост и предадени на мюфтийството.
По тази причина, ние, като общинско ръководство, подкрепени от граждански комитет инициираме подписка срещу приемането на поправките в закона за вероизповеданието, която да внесем в Народното събрание и Министерския съвет.
Призоваваме гражданите, които имат отношение към собствеността на града ни и неговата история да ни подкрепят с присъствието си в сряда /18.09./ от 10.00 пред Байракли Джамия, както и да се подпишат в подписката, която ще бъде пусната същия ден и ще бъде на съхранение в Исторически музей – Самоков.”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close