Регионални

Самоков се надигна срещу мигрантите

Анна Манова

На 9 октомври от 11:00 часа в Самоков се състоя протест срещу настаняването на мигранти в града. Стотици самоковци излязоха с българския трикольор, за да изразят гласно своето мнение.

protest3„Отдавна не сме скачали на този площад”, каза от импровизираната трибуна самоковката Лили Шуманова. Организаторът и главен двигател на събитието Рени Митафчийска, подчерта мотивите за тази реакция и нежеланието за настаняване на мигранти в бившите поделения в града. По нейни думи преди 10 дни отново са били правени огледи на военните имоти в Самоков. Писмото, което пристигна като отговор на питанията на депутатите от София област –Корнелия Нинова и Радослав Стойчев, от страна на министър Бъчварова вместо да притъпи страстите и да успокои самоковци имаше обратен ефект. Масовото мнение, което витаеше на площада в неделния ден в Самоков, беше недоверието към думите на министъра на вътрешните работи, както и към институциите като цяло.

protest2Организаторите на протеста „Не на мигрантите в Самоков” поканиха и кмета на града Владимир Георгиев. „Разбираме нещата от парламентарната трибуна. Нямаме достатъчна яснота по този въпрос и това ни дава основание да се съберем днес тук. Ние не желаем на територията на общината да има такива бежански лагери. До този момент никой не ме е потърсил мен и общинска администрация, нито от Министерство на вътрешните работи, нито от Министерство на отбраната. Ако по някакъв начин някой ме потърси и тръгнем да водим такъв диалог ще бъда открит с вас. Без вашето мнение няма как да вземем в Самоков друго решение”, обясни кметът.

На протеста присъства и познатият като „ловец на мигранти” Петър Низамов – Перата, който беше тук за да подкрепи самоковци. Той спомена за изготвена от него преди броени дни декларация, в която кметовете трябва да поставят своя подпис като удостоверение, че ще защитават интересите на гражданите и не желаят бежански лагери в градовете си.

Трибуната беше отворена за всеки, който иска да се изкаже по темата. „Самоков е гостоприемен град. Но, когато идва някой тук трябва говори на нашия език и да се съобразява с нас. Мигрант е човек, който бяга от страната си, обаче, когато дойдат в страната ни – ние се съобразяваме с тях. Това не е равенство”, бяха думите на друг самоковец.protest

За коментар около събитията потърсихме и една от организаторките – Екатерина Василева – Пенева, тя заедно с Борислав Пейчинов са рамо до рамо с Рени Мутафчийска.

„Първоначалните мотиви, които ни подтикнаха към действия бяха слухове, но в последствие се оказа, че дори преди 10 дни са идвали висши лица да оглеждат бившите поделения в града, в конкретност поделението по пътя за Дупница. Решихме и заради постановлението, което е обнародвано в Държавен вестник. Това, което прочетохме не ни хареса. Последва и писмото от г-жа Бъчварова, в което се твърди за правени огледи тук през есента на 2015 година. Не вярваме на г-жа Бъчварова. Нещо, което искам да подчертая е, че няма политически мотиви нашият протест. Инициативата за него е изцяло на моя, на Рени Мутафчийска и на Борислав Пейчинов. На протеста показахме, че самоковци могат да бъдат единни, можем да бъдем заедно. Събрахме се да покажем, че тази земя не е за продан, не е за подаряване. Тя е за българските деца и няма да позволим тук да бъдат настаняване не бежанци, а икономически мигранти. Това е инвазия. Имаме уверението и на кмета, че той ще застане зад самоковци и против настаняването на мигранти. Петър Низамов беше наш гост, той е изготвил декларации, които всеки един кмет да подпише. За Самоков още няма такава, но ще бъде направена. Такива декларации има за Велико Търново, Бургас, София и Харманли”, сподели непосредствено след протеста Екатерина Пенева.

Протестът продължи повече от час, като самоковци бяха категорични, че не желаят града им да става бежански лагер или дом на мигранти. По думите им това ще разклати още повече сигурността в града и ще доведе до масови безредици.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close