Общество

Самоков се възстановява след водния ад

Анелия Балабанова

В понеделник улиците на Самоков заприличаха досущ на каналите във Венеция. Иначе спокойната река Боклуджа се разбунтува, заля къщи мазета и приземни етажи. Някои дори се пошегуваха, че когато самоковци отиват на море, то идва в Самоков. Само, че на хората, принудени да спасяват къщите и имуществото си въобще не им беше до подобна аналогия. Ситуацията излезе извън контрол и доказателство затова е обявеното бедствено положение в късния следобяд. „Над 300 сигнала са обработени през нощта” – коментира кметът Вл. Георгиев след поредното заседание на сформирания Кризисен щаб. „От Пожарна безопасност и защита на населението изпратиха екипи от други общини, за да можем да отводняваме където е необходимо – приземни етажи, къщи. Говорим за протежението на цялата р. Боклуджа, улиците „Отец Паисий”, „Подридна” и Гръчки дол – от горната част на града до долната част. Имаше и доста засегнати села, най-пострадали от които са тези около града – Драгушиново, Злокучане, Широки дол, Шипочане, Ново село. Около Боровец това са Мала църква и Бели Искър” – добави още градоначалникът. Отводнявани са наводнени части в обществени сгради – напълнено мазе в Дома за стари хора, в сградата на Общината, Домашен социален патронаж. В училищата и детските градини са се появили най-вече течове по покривите. „Възстановено е и електрозахранването, защото в някои административни сгради превантивно беше спрян тока. Водата стигаше до таблата. Сега основната задача на общинската администрация е да мине и оцени щетите. Затова се срещнах и с директора на Дирекция „Социално подпомагане”. Всички пострадали трябва да пуснат заявление и декларация за еднократна помощ. Освен с тях сме говорили и с Дирекция Бюро по труда, които ще ни отпуснат 20 човека, с които да започнем да чистим” – съобщи още по повод създалата се извънредна ситуация кметът Георгиев.

Сега е ред и останалите институции да се задействат, за да се нормализира ситуацията, доколкото е възможно и животът в Самоков да се върне в обичайния си ритъм. Доколко е възможно това обаче, времето ще покаже. От Български червен кръст ще осигурят минерална вода, а специалисти от РИОСВ следят отблизо ситуацията с канализацията и Пречиствателните станции. РЗИ съблюдават стриктно качеството на водата. Предвижда се повече хлориране на питейната вода и най-вече в резервоарите. По време на срещата кметът специално благодари на Пожарна безопасност и защита на населението, които се отзоваха с автомобили от цялата област, както и Столична община. „На първо време това беше най-необходимото с оглед на количеството вода, което падна. Голяма ангажираност има от страна на Областната администрация в лицето на зам.-областния управител Николай Николов  и на всички областни дирекции. Полицията също ни оказа съдействие” – заяви още Георгиев.

По повод появили се обвинения за липсващи чували с пясък около реката като превантивна мярка, той беше категоричен, че при това количество дъжд е нямало да помогнат. Относно състоянието на шахтите в града стана ясно, че те се почистват всяка пролет. „Преди 10 дни приключи почистването на коритата. Боклуджа беше почистена и тук е мястото да кажа, че ако не беше корекцията в долната част сега щеше да ни се наложи да настаняваме хора.Такива сигнали нямахме. Знаете, че реката през повечето време от годината е суха. Обемът на кавализацията не можеше да смогне на това количество вода. Говорим за 180 за по-малко от четири часа. Имаше голяма нужда да се обяви това бедствено положение. На база на това ще кандидатстваме пред комисията. Ще опитаме и със собствени средства да отстраним щетите. С помощта на държавата ще се справим” – заключи още кметът Вл. Георгиев. Фактите са си факти. Поройният дъжд, който се изсипа като ведро в понеделник нанесе значителни щети, включително и на инфраструктурата Така освен лютата зима на 2011 срещу 2012 г. самоковци ще помнят дълго и датата 3.07.2017 г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close