Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Самоков се включи активно в кампанията „Капачки за бъдеще”

Анна Манова

Самоков се включи активно в кампанията „Капачки за бъдеще” като благодарение на доброволци бяха събрани 1250 кг. пластмасови капачки, за периода от миналата есен до тази пролет. Те бяха предадени на 13 април /събота/ на сборния пункт пред национален стадион „Васил Левски” в София.

Инициативата „Капачки за бъдеще” обединява стотици хора от цялата страна, които помагат чрез събраната ненужна пластмаса да спомогнат за закупуването на кувьози за недоносени бебета за болница в малък град. Само в текущия ден беше събрано количество от над 35 тона пластмасови капачки. Благодарение на благородната гражданска инициатива кувьози вече са дарени в болниците в Червен бряг, Чирпан, Ботевград, Нова Загора, Троян и Кнежа. Акцията по събиране на капачки продължава целогодишно. В момента в България има над 330 пункта за дарение, в над 100 населени места. Важно е да се подчертае, че кувьозът е важен не само за недоносените бебенца. Използва се в помощ на новородени с дихателни проблеми след раждането, бебета, които са имали тежко раждане и имат нужда от допълнителна подкрепа, за да се адаптират към околната среда и т.н.

С всяка изминала година самоковци стават все по-активни в участието си в „Капачки за бъдеще”. В началото на април в крайречния парк в града беше поставено метално сърце, което да „пулсира” в ритъма на инициативата. То има й възпитателна функция, че когато повече хора се обединят около една идея тя може да придобие по-сериозен обществен отзвук и не на последно място да бъде в помощ. Един от пунктовете за събиране и съхраняване на капачки от двете общини Самоков и Дупница е ОУ „Христо Максимов”.  Кампанията по събиране  в общ сборен пункт се осъществява два пъти в годината – пролет и есен. Събраното количество в нашия град, със съдействието на училища, детски градини, държавни и частни учреждения, фирми и доброволци е 1250 кг. То бе извозено в съботния ден, с бусче, предоставено от Община Самоков и предадено на основните организатори.

Главният „виновник” за мащабността на кампанията и нейното популяризиране в нашия град е младата учителка Ели Георгиева. Тя е от хората, които истински вярват, че доброто е заразно. И зад подобни кампании стоят хора с големи сърца. Макар в началото да й е изглеждало невъзможно, сега тя вижда, че е необходим добрият пример. Нагледно доказателство за казаното е, че след поставянето на металното сърце в парка то започна да се пълни с капачки. Ели Георгиева благодари в социалната мрежа на всички, които са помогнали за събирането на това сериозно количество пластмасови капачки, както и на Община Самокoв за осигурения превоз. И изказа своята надежда, че есенната кампания ще е още по – успешна.

Събирането на капачки продължава. Всеки, които има желание да участва може да го направи или като ги предаде в ОУ „Христо Максимов” или ги пусне директно в металното сърце, поставено с тази цел в парка.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close