Регионални

Самоков се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”

Акция две в едно – почистване и зарибяване на Искъра

почистване2На 4-ти юни Община Самоков ще организира традиционното почистване на велоалеята покрай река Искър и зарибяване.

В областна администрация на Софийска област е пристигнало писмо от БТВ Медия груп, относно провеждането за шести пореден път на кампанията „Да изчистим България заедно”. Денят на почистването на цялата страна ще бъде 4 юни, като инициативата тази година е посветена на Световния ден на околната среда 5 юни. Тази година приоритет на кампанията е повишаване на обществената чувствителност към замърсяването на защитени територии и зони със специално значение за биологичното разнообразие, както и към подобряване информираността на хората по отношение на добрите практики и примери, свързани с намаляване на отпадъците. Практиката показва, че в досегашните кампании на общините, които се включват в инициативата се осигуряват ваучери за гориво, които се използват за извозване на събраните отпадъци.

Община Самоков ще се включи в кампанията, като организира почистване на коритото на река Искър. Това ще бъде организирано за трета поредна година. Заедно с инициативата по почистване, община Самоков ще закупи 10 хил. рибки – балканска пастърва и за трета година зарибителен материал ще бъде пуснат във водите на Искъра. 4 хил. бройки балканска пъстърва ще закупят за зарибяването от Ловно рибарско сдружение – Самоков. Зарибяването ще се извърши на 4 юни от 11 часа при пешеходния мост срещу Самоковска текстилна компания и ще се извърши със специалното съдействие на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. След зарибяването ще бъде направена оборка на велоалеята покрай коритото на реката. Организирано е почистване на терените от двете страни на ул. „Преспа” /към „Самел 90” АД”. Всички желаещи да се включат в кампанията граждани, като почистят околоблоковите пространства и окосят тревните площи, могат да дойдат в стая 409 в общината за да получат чували и ръкавици, предоставени от фирмите „Тренчев”, „Рова” и „Монтажи 64”.

На 3 и 4 юни ще бъде организирано почистване на строителното депо, което се намира южно от обходния път на Самоков. В почистването ще се включат фирмите „Главболгарстрой” „Лобутов МЛ”, „Дилбран”, ЕТ „Емил Николов”. На почистените терени ще бъдат поставени указателни табели. Своевременно ще бъдат извозвани събраните отпадъци от предварително заявено място за почистване. Заявки за почистване на даден терен, за извозване на събран отпадък или за доставка на чували и ръкавици в деня на кампанията можете да направите на тел 0886 72 72 96. От общината призовават гражданите също да се включат в инициативата и да покажат своето отговорно отношение към едно от най-ценните богатства на района – реките.

На 5 юни ще бъде организирана пролетна капания в с. Бели Искър.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close